Hlavní obsah

Vedení SNK-ED se distancovalo od Hybáškové

Právo, ads, dan
PRAHA

Za ukvapený považují členové předsednictva SNK Evropští demokraté krok své předsedkyně Jany Hybáškové, která podle nich bez jasných důkazů zveřejnila podezření z korupce. Důvodem byla rýsující se spolupráce SNK-ED s ODS po komunálních volbách.

Článek

Hybášková v úterý řekla, že člověk blízký ministru financí Vlastimilu Tlustému (ODS) po ní chtěl úplatek tři milióny výměnou za urychlené vyplacení 15 miliónů státního příspěvku za volby. S nabídkou přišel tento člověk podle Hybáškové před dvěma týdny na schůzku v Praze, na které byla ještě jedna osoba, již znaly obě strany. Na schůzce měl prostředník podle Hybáškové učinit svou nabídku a uvedl, pro koho je provize.

Většina předsednictva byla proti zveřejnění

Hybášková proto minulý pátek svolala předsednictvo strany, kde jejím členům o nabídce řekla. Vedení se jednohlasně usneslo, že na nabídku nekývnou, ale většina byla zároveň proti zveřejnění.

"Ani minutu jsme neuvažovali, že bychom nabídku využili, ale byli jsme tak šokováni, že jsme přemýšleli, jak s tím naložit, zda jít a nahrát si další jednání, zda to medializovat či nemedializovat," řekl Právu místopředseda Jiří Witzany.

Také další členové vedení strany Jana Borská a Petr Dvořák podle svých slov doporučovali Hybáškové, aby se s medializací případu neukvapila. Hybášková tvrdí, že část vedení nechtěla podezření medializovat, protože se připravují na koalice s ODS po komunálních volbách.

"Já jsem od počátku trvala na tom, že bychom to měli medializovat. A byla skutečně řada lidí, kteří se připravují na možné koalice s ODS v komunálních volbách, kteří nesouhlasili s tou medializací," uvedla v ČT.

Dvořák potvrdil Právu, že o tom, že by si mohli pokazit vztahy s ODS, jednali. "Pokud to není založeno na pevném základu, tak od toho nelze očekávat žádné pozitivum," poznamenal k podezření.

Huml: sólo akce

Člen předsednictva Stanislav Huml, který se osobně zasedání neúčastnil, zveřejnění považuje za hrubou chybu. "Nyní se to nedá nazvat jinak než individuální akcí předsedkyně a prvního místopředsedy," řekl Právu.

Dodal, že dokud nemají přesvědčivé důkazy, nemělo se podezření vůbec zveřejňovat. "Jednak se tím může zhatit vyšetřování a jednak se tím mate veřejnost, dokud to není rozhodnuté," podotkl Huml.

S jeho názorem souhlasí i tisková mluvčí protikorupční policie Alena Vokráčková. "Lze říci, že vždy, když se taková informace objeví a není to z naší strany, je tím ohroženo vyšetřování," sdělila Právu. Dodala, že oznámení je na státním zastupitelství.

Jména jen na policii

Hybášková včera zopakovala, že kromě své výpovědi a výpovědí účastníků schůzky nemá žádné další důkazy.

Jejich jména podle svých slov již řekla ve středu ráno státnímu zástupci. Hybášková ve středu uvedla, že neosočuje ODS, ale jen její ministry. "Výrok zněl ministři ODS. Celá tato kampaň je namířena proti korupci, nikoli proti ODS," uvedla Hybášková. Dodala, že pokud se ukáže, že Tlustý je nevinný, tak se mu omluví.

Tři milióny měly údajně posloužit jako provize pro Tlustého, pro ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) a pro jednoho poslance ODS. Jejich přičiněním by ministerstvo financí mělo údajně do týdne vyplatit státní příspěvek 15 miliónů za mandáty, o který se strana s ministerstvem již čtyři roky pře. Ministerstvo financí ve středu oznámilo, že odeslalo SNK-ED dopis, v kterém žádost strany na přehodnocení negativního stanoviska odmítá. "Důvody jsou stejné, jaké byly předtím," řekla mluvčí Petra Krainová.

Ministerstvo spravedlnosti se ve středu ohradilo proti tvrzení, že ministr Pospíšil měl za odměnu nechat zpracovat posudek, který by ovlivnil rozhodnutí ministerstva financí ve věci výplaty peněz SNK-ED.

"Zpracování takového právního posudku nepatří do kompetence ministerstva spravedlnosti, a proto by žádný takovýto posudek ani nemohl být vypracován," uvedl mluvčí resortu Pavel Staněk.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám