Hlavní obsah

Paroubek: Kubice by měl být postaven mimo službu

Právo, trj, ada, nig
PRAHA

Šéf ČSSD Jiří Paroubek Právu řekl, že ho návrh na obvinění plk. Kubiceho nepřekvapil a že ho čekal mnohem dříve. "Myslím si, že je to s jistým zpožděním, ale i tak to velmi oceňuji, protože to ukazuje mnohé," uvedl. Z návrhu je podle Paroubka jasné, že by nejen Kubice, ale i jeho podřízení Hynek Vlas a Jaroslav Hruška měli v policii skončit.

Článek

"Vyplývá z toho, že by tito lidé měli být logicky postaveni mimo službu, protože i policisté, kteří se dopustí přestupků, bývají postaveni mimo službu. Ale tohle je obvinění pro podezření z trestných činů," poznamenal šéf ČSSD.

"Cítím určitou satisfakci, protože mě označil za pedofilního plánovače vraždy, což se dotklo celé mojí rodiny. Jsem připraven po tom člověku jít až na konec světa," řekl Paroubek. Podle něj mohla povolební situace bez této kauzy vypadat úplně jinak.

Fakt, že v návrhu na obvinění není jméno současného ministra vnitra Ivana Langera (ODS), i když právě on byl podezříván, že zprávu nechal prostřednictvím své nedbalosti uniknout, může být podle Paroubka výsledkem Langerovy čistky v ministerské inspekci.

"Myslím si, že snaha inspekci ministra vnitra zmrzačit mohla být vedena i tímto směrem. Je zřejmé, že v jiné zemi by si ministr vnitra těžko dovolil v situaci, kdy může připadat v úvahu jeho obvinění, aby došel k personálním změnám. Takové otázky samozřejmě budeme klást," řekl Paroubek.

Poslanci jsou zdrženliví

Poslanci oslovení Právem jsou v hodnocení kroku inspekce zdrženliví. Shodují se ale v tom, že pokud se k tomu inspekce rozhodla, měla by mít nezpochybnitelné důkazy.

"Asi ten pracovník inspekce, který státnímu zástupci navrhl obvinění ,je přesvědčený, že šlo o trestný čin, a ví, kdo ho spáchal," uvedl předseda výboru pro obranu Jan Vidím (ODS). Podle něj bude záležet na tom, jak se rozhodne státní zástupce a případně soudce. "Proběhly úkony, vyšetřování, pracovník inspekce se takto rozhodl, tak uvidíme, jak to bude pokračovat," řekl Vidím. Právě v jeho výboru (tehdy to byl výbor pro obranu a bezpečnost) těsně před volbami Kubice se zprávou vystoupil.

Naději, že inspekce má pro své rozhodnutí dostatek důkazů, vyjádřil místopředseda bezpečnostního výboru Pavel Severa (KDU-ČSL). "V tomto případě bych byl velmi pozorný k tomu, aby tam skutečně byly všechny důkazy dostatečně podložené, aby se to nemohlo považovat za nějaký politický nátlak nebo politickou kauzu," uvedl Severa.

Podle něj je potřeba držet se zákona, a pokud k tomu inspekce měla zákonné důvody, pak je vše v pořádku, neboť zákony musí platit pro každého.

Války policajtů se v souvislosti s tímto případem obává další místopředseda bezpečnostního výboru, Jan Klas (ODS). "Myslím, že to přinese další válku policajtů, situaci to určitě nezklidní," komentoval situaci.

Stejně jako Severa Klas doufá, že inspekce má dostatek důkazů. "Případ musí být takzvaně ukovaný," míní. Nelíbí se mu, že se stále častěji před volbami objevují různé kauzy, které ale často nakonec vyjdou do ztracena.

Reklama

Související články

Paroubek: Kubiceho slova se nepotvrdila

Zpráva nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka potvrzuje, že politici neovlivňovali vyšetřování některých případů,...

Kubice zřejmě skončí ve funkci kvůli škole

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) dal v pátek popré najevo, že dosavadní šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice nemá jisté setrvání...

Výběr článků

Načítám