Hlavní obsah

Klaus byl k velké koalici velmi zdrženlivý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus se na Hradě sešel se špičkami ODS v čele s předsedou strany Mirkem Topolánkem. Klaus uvedl, že neprosazuje vytvoření velké koalice mezi ODS a ČSSD.

Článek

"Kdybych náhodou chtěl sdělovat, že mou preferencí je velká koalice, tak bych to určitě udělal. Není to tak," zdůraznil prezident. Vládu dvou nejsilnějších stran za jedno z východisek považuje ČSSD, pro ODS je ale svazek s jejím největším rivalem nepřijatelný. Za pouhé spekulace označil Klaus rovněž úvahy o tom, že by mohl premiérem jmenovat některého sociálního demokrata, který by pak mohl způsobit rozkol v ČSSD. "Ani ve snu by mě to nenapadlo," řekl Klaus.

Klaus také pokáral novináře, kteří podle něj chybně v minulém týdnu vypíchli prezidentovy výroky o možné sněmovní většině 101 hlasu. Klaus v pondělí zdůraznil, že spíše hovořil o možnosti korupčního chování, jež by mohlo přetáhnout poslance do opačného politického tábora.

Klaus uvedl, "že již druhá politická strana uvažuje stejným způsobem". Podle něj lidovci a občanští demokraté upřednostňují konání předčasných voleb, ke kterým by zemi měla dovést polopolitická vláda.

ODS chce o předčasných volbách přesvědčit i ČSSD

Topolánek zopakoval, že pro ODS přichází v úvahu koncept "vlády dohody", jež by dovedla zemi k předčasným volbám. I prezident naznači, že motivací pro občanské demokraty jsou i jejich stoupající volební preference. 

Podle místopředsedy občanských demokratů Petra Bendla bude chtít ODS pro předčasné volby získat i sociální demokraty. "Nabídneme jim toto řešení a uvidíme," řekl novinářům po schůzce s Klausem. "Ukazuje se, že předčasné volby jsou jediným slušným a rozumným řešením," dodala místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Dalšímu místopředsedovi ODS Petru Nečasovi by nevadilo, kdyby se k dohodě na předčasných volbách připojili i komunisté. "Jednání s KSČM ale není na pořadu dne," dodal.

Anketa

Jaké řešení povolební situace je podle vás lepší?
velká koalice ODS a ČSSD
9,7 %
předčasné volby
90,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25245 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám