Hlavní obsah

Na pohřbu generála Fajtla promluvili Klaus i Svěrák

PRAHA

Velkou síň krematoria v pražských Strašnicích zaplnily v pátek dopoledne desítky smutečních hostů, kteří se přišli naposledy rozloučit s generálem Františkem Fajtlem. Kromě rodiny a představitelů armády se pohřbu zúčastnili také prezident Václav Klaus, premiér Mirek Topolánek a zástupci parlamentu. Legendární pilot zemřel minulý týden ve věku 94 let.

Článek

Prezident Klaus během smutečního obřadu zdůraznil, že Fajtl byl nejen vynikající letec, ale i charakterní člověk, jehož osud odrážel pohnuté osudy republiky ve 20. století. "Pozůstalí jsme svým způsobem my všichni," prohlásil prezident, který před dvěma lety vyznamenal Fajtla nejvyšším státním vyznamenáním - Řádem Bílého lva.

Rozloučení s generálem se zúčastnili také zástupci britského Královského letectva (RAF). Fajtl za druhé světové války velel 313. československé stíhací peruti. Jeho příběh byl také jednou z inspirací pro film Tmavomodrý svět, který vyprávěl o československých účastnících bitvy o Británii.

Se slavným veteránem se proto přišel naposledy rozloučit také autor scénáře k filmu a rodinný přítel Zdeněk Svěrák. Ve své řeči ocenil zejména Fajtlovu rytířskou "jednotu myšlenky a činu". Generál podle něj ani v dobách perzekuce nezapomněl, na co přísahal. "Vojáci druhé světové války odcházejí do učebnic dějepisu a na stránky memoárů. Nenechme je ale odpočinout a vyprávějme o nich našim dětem a vnukům," řekl Svěrák

Generál Fajtl se během války účastnil odboje v Polsku, Francii a Británii. Velel také leteckému stíhacímu pluku, který působil v týlu nepřítele při Slovenském národním povstání. Koncem války se zúčastnil operace k osvobození Ostravska a byl i dvakrát sestřelen. Svůj příběh popsal po válce v knize Sestřelen.

Po roce 1948  ho komunistický režim perzekuoval a věznil. Rehabilitace se dočkal až po pádu komunistického režimu. Zemřel ve středu 4. října po dlouhé nemoci ve vojenské nemocnici v pražských Střešovicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám