Hlavní obsah

Česko se brání zavedení evropské daně z piva

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České úřady se snaží zablokovat plány Evropské unie mimořádně zdanit pivo. Brusel argumentuje tím, že zdražení povede k poklesu spotřeby alkoholu a ozdravění populace. Diplomati ani výrobci s tím nesouhlasí a k boji o pivo teď hledají spojence v celé EU. Návrhy EU by pivo v ČR zdražily nejméně o třicet haléřů. Výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) Jan Veselý ale poukazuje na to, že to bude více.

Článek

"Počítáme s tím, že na konci bude pivo - jedna půllitrová láhev - o korunu dražší," odhadl pro Právo. Do nárůstu ceny se totiž promítne i vyšší daň z přidané hodnoty a marže prodejců.

"Současný tlak Evropské komise na zvyšování spotřebních daní u piva považuji za zcela nemístný. Vadí mi, že nehraje otevřenou hru. Požadovat zvýšení daňové zátěže pro produkci piva a zároveň dlouhodobě udržovat nulovou spotřební daň z vína není fér. Nevidím důvod, proč by měl být zájem francouzského vinaře nadřazován zájmům tuzemského pivovaru," sdělil Právu odstupující ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Sám chce věc řešit v Radě ministrů. "Požádám také o pomoc všechny české europoslance. Předpokládám, že ani pivovarníci neponechají nic náhodě," konstatoval dále.

Kdo půjde s námi?

ČR nechce vystupovat proti plánovaným opatřením EU osamocena a hledá proto spojence. Zatím se sondovalo v Polsku, kde ale překvapivě nepanuje vůči možnému zdražování alkoholu velký odpor. Co se týče piva, mohla by ČR uspět v jiných tradičně pivařských státech, tj. v Irsku, Německu nebo v Rakousku. Zdroje z české diplomacie navíc naznačují, že Praha je připravená nové daňové zatížení piva v nejhorším vetovat. V případě daní totiž musí být rozhodnutí EU jednomyslné.

"Plánovaná unijní opatření nás děsí," řekl prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík. Podotkl, že v rámci boje s alkoholem mohou přijít další kroky: označování lahví s alkoholem varovnými nápisy o škodlivosti konzumace moku, zavedení speciálních obchodů pro jejich prodej a určení jednotné zavírací hodiny restaurací.

"Každé malé dítě ví, že do doby dospělosti nemá alkohol pít. Každý rozumný rodič ví, že jeho organismus má při pití alkoholu limity. Varovné štítky pouze zdraží nápoje a spotřebu nijak neovlivní. Tu daleko více ovlivní výchova," reagoval na návrhy EU dále Říman.

Potravina, nebo droga?

"Alkohol je potravina, ne droga. To máte jako s bůčkem. Také se s ním nesmíte ládovat od rána do večera," zdůraznil Camplík. Omezení by podle něho vedla v ČR ke vzniku nových nelegálních palíren.

"Restrikce by pivo nejenom zdražila, ale v samotném důsledku by poklesla i jeho produkce u nás. Obor pivovarnictví je navíc jedním z mála v oboru potravinářském, který roste," reagoval zase mluvčí humpoleckého pivovaru Bernard Zdeněk Mikulášek.

Konkurenční Starobrno ještě vyčkává. "Zvýšení spotřební daně na alkoholické nápoje, tedy i pivo, je zatím hypotetické. I pokud by k němu došlo, neočekává se rozhodně před rokem 2008. Zvýšení ceny by bylo závislé na konkrétním nárůstu daně a adekvátně by se zvýšila cena jak sudového, tak i lahvového piva," uvedla pro Právo mluvčí firmy Kateřina Eliášová.

Bojovný eurokomisař

Unie plánuje, že by ceny alkoholu měly vzrůst v letech 2008 až 2010. Tvrdé tažení proti němu rozpoutal eurokomisař pro zdraví a ochranu spotřebitele Markos Kyprianu. Chce, aby ceny vzrostly téměř u všech alkoholických nápojů s výjimkou běžného vína, portské a sherry by už novým sazbám podléhaly. Brusel vydá oficiální stanovisko k návrhu v příštích týdnech.

Reklama

Související témata:

Související články

Pivo může kvůli EU podražit až o korunu

Evropská unie požaduje po ČR zvýšit spotřební daň z piva. Podle výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého by tak půllitr piva mohl...

Pivo u nás točí nejlépe ženy

Znalci piva v Praze posuzovali, kdo v Česku a na Slovensku dovede nejlépe točit a servírovat prémiový ležák Stella Artois. Opět se jasně ukázala převaha...

Výběr článků

Načítám