Hlavní obsah

Paroubek si nebral servítky kvůli zatčení Doležela, starostu vyloučili ze strany

PRAHA

Presumpci viny uplatnil předseda ČSSD Jiří Paroubek vůči starostovi obce Budišov Ladislavu Péťovi, kterého zatkla policie spolu se Zdeňkem Doleželem v souvislosti s nelegálním čerpáním peněz z fondů EU. Paroubek ve středu zdůraznil, že se zasadí o to, aby byl Péťa ze strany vyloučen. Zatčený starosta byl večer vyloučen z ČCSD.

Článek

Pro Péťovo vyloučení hlasovalo 11 z přítomných 14 členů místní organizace, řekl ČTK okresní šéf ČSSD na Třebíčsku Emil Dračka. Dračka už před jednáním uvedl, že bez ohledu na presumpci neviny jsou dosavadní poznatky k případu tak silné, že o Péťově provinění nelze diskutovat. 

Ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič (ODS) v reakci zatčení tří lidí podezřelých z podvodu na dočasně zastavil financování všech projektů na čerpání peněz z evropských fondů, které spadají pod Společný regionální operační program (SROP).

"Budu se snažit, aby tato kontrola probíhala co nejkratší dobu, protože my máme opačný," uvedl ministr. Vzhledem ke skluzu v čerpání prostředků z EU nedávno vydal příkaz, aby se posuzování projektů a jejich uvolňování naopak zrychlilo.

Podle Martínka může být podobných případů víc

Podle exministra pro místní rozvoj Radka Martínka existuje více případů, u kterých je podezření, že mohly být zkresleny údaje při čerpání peněz z EU. Odmítl k nim sdělit podrobnosti, protože se vyšetřují. Řekl jen, že do nich nejsou zapleteni sociální demokraté. "Nejde o izolovaný případ," zdůraznil Paroubek.

Pracovníci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zatkli v úterý Doležela, Péťu a Řehulku, které podezírají z vydírání a nezákonných postupů při čerpání finančních prostředků z evropských fondů a státního rozpočtu prostřednictvím ministerstva pro místní rozvoj.

Paroubek žádal razantní zásah

"Jedná se o selhání jednotlivce, nicméně sociální demokracie se omlouvá všem občanům za chování tohoto člověka i bývalého člena ČSSD Zdeňka Doležela," uvedl na středeční tiskové konferenci předseda ČSSD k úternímu zatčení Doležela, Péti a úředníka ministerstva zemědělství Miloslava Řehulky. [celá zpráva]

"Vedení ČSSD je opravdu mimořádně šokováno odhaleními, která učinila Policie ČR v souvislosti s případem korupce při přidělováním peněz z EU," uvedl šéf ČSSD. "Tito lidé nemají s ČSSD nic společného," dodal.

Paroubek dále připomněl, že bývalý šéf premiérovy kanceláře Doležel už členem ČSSD není a že ho z úřadu vlády propustil loni v létě poté, co se seznámil s jeho aktivitami kolem privatizace Unipetrolu.

"Já jsem jej zdědil," odmítl Paroubek zodpovědnost za Doleželovo přijetí do funkce. Dodal, že personální politiku svého předchůdce Stanislava Grosse, který Doležela najímal, nepovažuje za dobrou. Kvůli údajné žádosti o pětimiliónový úplatek je Doležel od dubna stíhán pro pokus o podvod. [celá zpráva]

Paroubek ve středu řekl, že policie by měla prozkoumat duševní zdraví Doležela. Odmítl však říci proč. "To uvidíte v nejbližších dnech," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám