Hlavní obsah

Jan Stráský by premiéra vzal, Jaroslav Bureš ne

Právo, ada, nig
PRAHA

Kdo může být náhradníkem za Mirka Topolánka pro druhý pokus při sestavování vlády? Právě tím se nyní horečně zabývá ODS, jejíž představitelé ale odmítají jakékoli jméno zveřejnit. Mlčení, které si naordinovali jak občanští demokraté, tak prezident Václav Klaus, proto nahrává spekulacím i v řadách politiků, odkud např. zaznívají jména nestraníků Jana Stráského či Jaroslava Bureše.

Článek

Ani jeden z bývalých politiků, jak potvrdili Právu, dosud žádnou podobnou nabídku nedostali. Jeden z nich, současný soudce Nejvyššího soudu Bureš, ji přitom pokládá za nesmysl a přijmout by ji ani nemohl a nechtěl.

Druhý, ředitel krajského úřadu v Českých Budějovicích Stráský, by byl případně o nabídce ochoten uvažovat.

Bureš, který patří do okruhu rádců prezidenta, je navíc přesvědčen, že žádná úřednická vláda nebude a vše může směřovat k velké koalici.

"Je to nesmysl všech nesmyslů," prohlásil Bureš ke spekulacím, že by jako nestraník mohl stanout v čele tzv. úřednické vlády. Říká, že v jeho případě by to bylo i technicky složité. Bureš by se totiž musel vzdát soudcovského mandátu, což je procedura na několik měsíců. Uvolněn by tak mohl být - jak uvedl - až k 1. únoru příštího roku.

"Velcí" se dohodnou?

"Vrátil jsem se do justice a usiluji o pozici předsedy Nejvyššího soudu," řekl Bureš. Připustil, že jeho jméno se objevuje ve chvílích, kdy je nějaká volná funkce. "Já ale nechci být univerzálním šéfem čehokoli," poznamenal někdejší prezidentský kandidát, ministr spravedlnosti a šéf vládní Legislativní rady.

"Jedna věc je, o čem se spekuluje, druhá je, na čem se budou politici schopni dohodnout a také co bude vyhovovat prezidentovi," míní Bureš. Právě Klaus totiž podle něj ponese s případnou úřednickou vládou kůži na trh. "Myslím, že žádná taková nebude," prohlásil soudce. Podle něj je nyní nejlepší příležitost, "aby se velcí dohodli", i když to nemusí být právě duo Topolánek s Paroubkem.

A co na to Stráský? "Mně se skoro zdá, že kromě velké koalice je jako jediné řešení úřednická vláda," tvrdí. Podle něj by ale velká koalici byla nyní - po čtyřech měsících - směšná. "Jakmile se čtyři měsíce navzájem blokují, tak se to dělá špatně, zvlášť stejným lidem," prohlásil Stráský.

O žádné nabídce pro sebe ale dosud neslyšel. Pokud by přišla, nebránil by se. "Mohu říci, že by mě zajímaly podmínky časové, asi bych to musel brát jako nějaký úkol, který se neodříká, ale na druhé straně bych to nerad bral jako něco, kde bych se měl utopit delší dobu," poznamenal šéf krajského úřadu.

Ten je od dubna také šéfem Klubu českých turistů. "Myslím, že teď se rozhoduje o tom, jestli bude ještě nějaké standardní druhé kolo, nebo úřednická vláda," uzavřel Stráský.

Paroubka nechává hledání premiéra chladným

Šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi nevadí, že se někteří politici ODS začali poohlížet po nestranickém premiérovi. "Ať hledají. Já myslím, že to je důkaz toho, že realisticky zhodnotili, že nejsou schopni uskutečnit vlastní pokus. Je škoda, že na to nepřišli před čtyřmi měsíci," řekl včera novinářům Paroubek.

A jméno Stráského? "Mně je celkem lhostejné," dodal Paroubek.

Reklama

Související články

Většina lidí chce premiérem nestraníka

Prezident Václav Klaus by měl ve druhém pokusu jmenovat premiérem nestranického odborníka nebo manažera. Myslí si to většina dotázaných exkluzívního bleskového...

Komunisté jsou pro předčasné volby

Komunisté v sobotu zopakovali, jakou cestu k předčasným volbám si představují. Předseda KSČM Vojtěch Filip po zasedání Ústředního výboru strany v Nymburku...

Výběr článků

Načítám