Hlavní obsah

Kořistka zaplatí za obvinění z korupce 30 tisíc

Právo, Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Bývalý poslanec Zdeněk Kořistka (US-DEU) se musí omluvit Markovi Dalíkovi a Janu Večerkovi za to, že je předloni obvinil z pokusu o politickou korupci. Zároveň musí každému z nich zaplatit 15 000 korun. V pondělí o tom rozhodl ostravský krajský soud. Dalík s Večerkem původně chtěli po Kořistkovi každý půl miliónu korun za poškození dobrého jména. Kořistka se na místě odvolal.

Článek

Kořistka se musí Dalíkovi a Večerkovi omluvit formou placené inzerce a doporučeného dopisu. Navíc musí zaplatit kromě odškodnění také soudní výlohy. Do budoucna se má i zdržet trvrzení, že mu Dalík s Večerkem nabídli desetimiliónový úplatek za to, že ve Sněmovně nepodpoří vznikající vládu Stanislava Grosse. 

"Žaloba byla podána důvodně," řekla soudkyně Radmila Baďurová. Podle ní byly splněny i podmínky pro vyplacení morálního odškodnění, upozornila ale na pochybný způsob, jakým způsobem Dalík schůzku prezentoval v médiích, a na to, že nikdo z aktérů do věci nevnesl zcela jasno.

Nízkou částku odškodnění soudkyně odůvdonila slovy, že Dalík s Večerkem svým chováním v průběhu kauzy sami vystavili svou čest pochybnostem.

Kořistka se odvolal

Bývalý poslanec s rozsudkem nesouhlasí. "Myslím, že je to signál pro všechny občany ČR, aby o korupci mlčeli a úplatky si raději vzali, jinak dopadnou jako já," řekl Kořistka s tím, že se odvolá. "Ten rozsudek je sice mírný, ale já nevidím důvod abych se těmto lidem, kteří mne dostali do této situace, omluvit," řekl Kořistka.

Ostravský krajský soud tak vynesl první rozsudek v této úplatkářské aféře.

Text omluvy, kterou musí Zdeněk Kořistka zaslat Marku Dalíkovi a České tiskové kanceláři:
"Omlouvám se Marku Dalíkovi za svá tvrzení, že mne chtěl společně s Janem Večerkem zkorumpovat nabídkou úplatku ve výši 10 miliónů korun a funkce velvyslance v Bulharsku za to, že při hlasování o důvěře vládě v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR budu hlasovat proti vyslovení důvěry vlády ČR a způsobil tím trestní stíhání. Zdeněk Kořistka, bývalý poslanec Poslanecké sněmovny Parlamenetu ČR.
Omluvu v podobném znění má dostat i Jan Večerek.

Reklama

Výběr článků

Načítám