Hlavní obsah

Kvůli Unipetrolu byl u výslechu i Paroubek

– PRAHA

Od pondělí pokračují polští vyšetřovatelé v prověřování okolnosti případu privatizace Unipetrolu. V pondělí dopoledne se v Praze k výslechu polských kriminalistů dostavil i expremiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Článek

"Mám takový dojem, že mě chtějí vyslechnout proto, aby se transparentně ukázalo, že premiér, který na začátku roku 2004, kdy byla provedena privatizace, s tím mohl mít něco společného. Což je stejně nesmysl," uvedl bez dalších komentářů krátce Paroubek.

Po 100minutovém výslechu byl Paroubek o něco sdílnější. "Nebyl jsem nikdy členem vlády, takže většina mých odpovědí byla obecná. Kdyby nějaké zjištění našich vyšetřovatelů směřovalo k nějaké trestné činnosti našich občanů, tak by to nepochybně bylo známo a došlo by k nějakému zásahu a k nějakému obvinění," uvedl Paroubek.

"Je potřeba říci nahlas, že takové zjištění, pokud je mi známo, není," dodal´Paroubek.

Na seznamu jsou i další expremiéři

Na seznamu k předvolání figurují jména politiků, mezi nimi i tří bývalých premiérů za ČSSD Jiřího Paroubka, Vladimíra Špidly a Stanislava Grosse.

Polští vyšetřovatelé připravují také novou žádost o právní pomoc, protože budou chtít vyslechnout dalších 18 osob z ČR. V Praze budou ode dneška do 13. října. Zatím není známé, kdo a kdy přesně na policejní služebnu v Dlážděné ulici dorazí.

Polští vyšetřovatelé požádali také o výslech šéfa současné vlády a ODS Mirka Topolánka, exministrů Zdeňka Škromacha, Milana Urbana, Bohuslava Sobotky (všichni ČSSD), Cyrila Svobody (KDU-ČSL) a pracovníků poradenské firmy PricewaterhouseCoopers.

Polští prokurátoři již v Praze byli v polovině září, tehdy se zúčastnili výslechu například bývalého šéfa kabinetů premiérů Paroubka a Grosse Zdeňka Doležela, někdejšího ministra zemědělství Jaroslava Palase (ČSSD) a exministra obrany Karla Kühnla (US-DEU). [celá zpráva]

Poláci se o privatizaci Unipetrolu, který od české vlády koupil polský PKN Orlen, začali zajímat v souvislosti s podezřením na korupci a škodu, která mohla být způsobena firmě PKN Orlen. Někdejší manažer Orlenu Krzysztof Kluzek tvrdí, že od polského lobbisty Jacka Spyry slyšel o úplatcích 42 miliónů eur (asi 1,2 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Kühnl: o korupci v kauze Unipetrol nevím

Bývalý ministr obrany Karel Kühnl v úterý vypověděl před polskými prokurátory, že v kauze prodeje Unipetrolu polskému koncernu PKN Orlen neví o žádném...

Výběr článků

Načítám