Hlavní obsah

Bém chce celostátní referendum o olympiádě

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský primátor a místopředseda ODS Pavel Bém se v pondělí vyslovil pro jednorázové celostátní referendum o tom, zda se mají v České republice konat letní olympijské hry.

Článek

Plebiscit by se měl uskutečnit už na jaře, tedy těsně předtím, než Česko případně oficiálně vyjádří o konání her zájem. Je ale otázka, zda by politické strany takové referendum podpořily, kdyby se zhruba ve stejném čase konaly i předčasné volby. Olympiáda by se podle Béma nekonala jen v Praze, ale prakticky v celém Česku. Zvažovaným termínem je rok 2016, Bém by se osobně klonil až k roku 2020.

"Olympiáda není žádný experiment, je to seriózní, racionální a ekonomicky podložený projekt," řekl v pondělí Bém v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Nemělo by se podle něj jednat o megashow, ale o komorní akci, a to pouze za předpokladu, že by byla ekonomicky výhodná.

Bém je pro jednorázový ústavní zákon o celostátním referendu. Exministryně školství a kandidátka soc. dem. na pražskou primátorku Petra Buzková v diskusi připomněla, že ČSSD ve Sněmovně opakovaně navrhovala zákon o obecném referendu, což ODS vždy odmítla.

Buzková by plebiscit o olympiádě podpořila, ale pouze za předpokladu, že politici občanům předloží jasné podklady pro rozhodování. S Bémem se shodla, že by konání her přineslo Česku a zejména Praze mimo jiné dobudování infrastruktury, kterou stejně nutně potřebuje.

Hvížďala a spol. jsou proti

Proti olympiádě se v pražském zastupitelstvu stavějí mimo jiné SNK Evropští demokraté a zelení, kteří upozorňují, že by se investice městu nevyplatila. Výhrady v pondělí zopakoval i zastupitel a senátní kandidát Michael Hvížďala, který akci považuje za megalomanskou.

Podle Českého olympijského výboru (ČOV) případná kandidatura Prahy na pořádání letních olympijských je politizována a zneužívána před volbami do pražského zastupitelstva. Výbor je tím znepokojen. Vyzývá zástupce politických stran, které se debaty účastní, aby svá prohlášení stavěli na ověřených skutečnostech a ne na emocích, informoval v pondělí ČTK prostřednictvím mediálního zastoupení předseda ČOV Milan Jirásek.

"Český olympijský výbor plně respektuje kritický postoj některých politických stran k olympijské kandidatuře ČR. Nicméně ČOV zásadně nesouhlasí s tím, aby kritici olympiády opakovaně používali ve svých prohlášeních nepravdivé či překroucené informace," uvedl Jirásek.

Anketa

Jste pro olympiádu v Praze?
ano
22,6 %
ne
77,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7510 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám