Hlavní obsah

Komunisté jsou pro předčasné volby

Novinky, mib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NYMBURK

Komunisté v sobotu zopakovali, jakou cestu k předčasným volbám si představují. Předseda KSČM Vojtěch Filip po zasedání Ústředního výboru strany v Nymburku řekl, že komunisté navrhují vládu národní shody s časově omezeným mandátem. A vyjmenoval také tři základní podmínky, za kterých jsou ochotni tuto vládu podpořit.

Článek

Tou první je zajištění růstu životní úrovně obyvatel, a to bez škrtů v sociálních výdajích. Dále pak komunisté odmítají vybudování vojenské základny USA a požadují omezení české účasti v zahraničních vojenských misích. Nakonec odmítají privatizaci ČEZu a dalších podniků s cílem krýt schodky státního rozpočtu.

Vládu národní shody si komunisté představují tak, že ji podpoří všech pět parlamentních stran. Ve vládě ale nemusejí být všechny strany přímo účastny.

Nevylučují ale, že by podpořili jinou většinovou vládu. Komunisté předpokládají, že kdyby se vládu nepodařilo sestavit předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi, kterého by eventuelně mohl pověřit prezident Václav Klaus, bude vláda "aranžována" z Hradu.

Předsedovi ODS Mirku Topolánkovi by podle dnešního tisku komunistické hlasy podporující řešení směřující k předčasným volbám nevadily. Takové řešení ale zřejmě narazí na odpor lidovců a zelených, kteří vládu podporovanou nebo tolerovanou komunisty odmítají.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš řekl, že komunisté se chtějí vymezit nejen vůči pravici, ale i vůči levici. ČSSD vyčetl její neochotu k zavedení majetkových přiznání či špatný zákon o nájemném bydlení.

Komunisté také nařkli prezidenta Klause, že politickou krizi spíše prohlubuje. "Klaus se projevil jako váhavý a straní ODS. To prohlubuje krizi, než aby se řešila," řekl Filip. Politická nevraživost se podle něj za poslední čtyři měsíce spíše prohloubila.

"ČSSD v tuto chvíli tento koncept nepodpoří, bude nyní čekat na stanoviska ostatních parlamentních stran," uvedl ale v tiskovém prohlášení předseda ČSSD Jiří Paroubek. Kabinet, který by se opíral i o komunisty, nechtějí zelení a lidovci. Předsedovi ODS Mirku Topolánkovi by podle dnešního tisku komunistické hlasy podporující řešení směřující k předčasným volbám nevadily.

Reklama

Výběr článků

Načítám