Hlavní obsah

Většina lidí chce premiérem nestraníka

Právo, Lukáš Bek
PRAHA

Prezident Václav Klaus by měl ve druhém pokusu jmenovat premiérem nestranického odborníka nebo manažera. Myslí si to většina dotázaných exkluzívního bleskového výzkumu agentury STEM pro Právo. Celkem se takto vyjádřilo 53 procent, z toho 17 procent chce nadstranického premiéra určitě a 36 procent spíše.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Premiéra Mirka Topolánka, stejně jako předsedu soc. dem. Jiřího Paroubka, preferuje coby šéfa vlády jen menšina dotázaných.

Koho by lidé nejraději viděli na postu premiéra (v %)
Nestranického odborníka53
Jiřího Paroubka38
Někoho jiného z ODS36
Mirka Topolánka30
Zdroj: STEM pro Právo

Ukazuje se, že by veřejnost přivítala obdobné řešení jako zvolil v roce 1998 tehdejší prezident Václav Havel, když do čela vlády nakonec nominoval Josefa Tošovského, který předtím působil v čele centrální banky.

Pro předčasné volby je 60 procent

V současnosti jméno případného nestranického premiéra nepadlo, Topolánek a další politici nicméně připustili podobné řešení. Spekuluje se i o tom, že by tímto přechodným předsedou vlády mohl být některý méně vyhraněný straník typu moravskoslezského hejtmana Evžena Tošenovského (ODS).

Na otázku, zda Topolánkova vláda v úterý měla ve Sněmovně dostat důvěru, odpovědělo kladně 42 procent dotázaných, zatímco 58 procent vyjádřilo opačný názor.

Názor, že by měl prezident znovu jmenovat Topolánka, jehož kabinet v úterý nezískal důvěru Sněmovny, zastává 30 procent dotázaných, zatímco 70 procent je proti. O něco více (36 %) dotázaných soudí, že by měl být pověřen některý jiný politik ODS. Ještě o něco lépe na tom je Paroubek, kterého uvedlo 38 procent.

Paroubek neskrýval, že ho výsledek potěšil. "38 procent podpory, to je senzační číslo s ohledem na bubnovou palbu sdělovacích prostředků. Za 14 dní to bude ještě vyšší číslo. Lidé si vzpomínají na stabilitu za mé vlády," reagoval pro Právo Paroubek.

Nestranický odborník nebo manažer, jehož by si přála v čele vlády nadpoloviční většina respondentů, je podle něj jen imaginární postava. "Kde takového člověka najít? Takový člověk neexistuje," usoudil šéf ČSSD.

Nečas: Už se jedná i o jménech

Vicepremiér a první místopředseda ODS Petr Nečas považuje nestranického premiéra za jednu z variant. Jak řekl Právu, v současnosti se již uvažuje i o konkrétních jménech, žádné však nechtěl zveřejnit.

Místopředsedkyně ODS a Sněmovny Miroslava Němcová soudí: "Situace po volebním patu nás přivádí k řešení méně politickému, to znamená méně se opírajícímu o volební výsledek. Je na místě uvažovat o nějaké spíše úřednické vládě, ale za podmínky, že budou předčasné volby."

Ministr vnitra a místopředseda ODS Ivan Langer přirovnal situaci k matematickému zlomku. "Nejdříve se musí vyjasnit jmenovatel, tím jsou předčasné volby a z toho vyplyne čitatel," řekl Právu. Možnost nestranického premiéra podle svých slov nepreferuje, ale jedná se o možné řešení.

Průzkum STEM probíhal mezi 616 respondenty ve čtvrtek a v pátek formou osobních rozhovorů. Jednání Sněmovny podrobně sledovala pětina (21 %) dotázaných, zběžně 40 procent a vůbec 39 procent.

Anketa

Koho byste nejraději viděli na postu premiéra?
Nestranického odborníka
25,6 %
Mirka Topolánka
43,6 %
Někoho jiného z ODS
1,8 %
Jiřího Paroubka
29 %
Celkem hlasovalo 10690 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám