Hlavní obsah

Teroristé v Praze prý chtěli zajmout Židy v synagoze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Teroristé chtěli při útoku v Praze přepadnout synagogu v Jeruzalémské ulici v centru Prahy a zajmout věřící, kteří by v ní v tu chvíli byli. Informovala o tom v pátek Mladá fronta Dnes s odkazem na zdroj blízký zpravodajským službám. Právě kvůli této akci přijalo Česko mimořádná bezpečnostní opatření, která stále trvají.

Článek

Podle deníku by teroristé měli nějaký obecný požadavek, například aby USA přestaly podporovat Izrael, nebo aby se Američané stáhli z Iráku. Pokud by nebyl splněn, hrozilo by, že vyhodí budovu i se zajatci do vzduchu. Útok měl souviset se židovským svátkem Roš hašana, tedy příchodem nového roku, který připadal na 22. září.

"To, co uvádíte, beru jako něco, co se v krajním případě stát mohlo, nikoli jako něco, co se stát mělo," řekl deníku nejmenovaný člen vlády. Například ministr vnitra Ivan Langer ale odmítl informaci potvrdit a řekl, že není oprávněn takové věci říkat.

Na riziko prý ČR upozornila zpravodajská služba z jiné země začátkem září. Právě v té době se v Česku měnila vláda. O riziku tak věděl kabinet Jiřího Paroubka. Když se premiérem stal Mirek Topolánek, varování se ještě zpřísnilo. Před dvěma týdny podle deníku dostaly bezpečnostní služby informaci, že teroristé ani nebyli na území ČR.

Ostraha synagogy nebyla ostřejší než jindy

Jubilejní synagoga v Jeruzalémské ulici se přitom nenachází v pražské čtvrti Josefov jako většina ostatních židovských objektů, nýbrž mezi hlavním nádražím a Jindřišskou ulicí. Bezpečnostní opatření bezprostředně před svatostánkem v předvečer svátku Roš hašana nebyla důkladnější než jindy.

"V době konání bohoslužeb kontrolují všechny příchozí ozbrojení policisté. Návštěvníci, kteří nejsou členy pražské židovské obce, se musí podrobit krátkému pohovoru. Zejména zahraniční turisté musejí zřízenci odpovídat na otázky, co hodlají v synagoze dělat, odkud pocházejí nebo kde v Praze pobývají. Samozřejmostí je i bezpečnostní prohlídka za pomoci detektoru kovů. To je běžná praxe už několik let," řekl Novinkám jeden z účastníků bohoslužeb.

Policie střeží nejen centrum Prahy, hlavně okolí židovských objektů, ale také letiště v Ruzyni nebo hlavní nádraží.

Reklama

Související témata:

Související články

Židovská obec se obává útoku pomocí aut

Pražská Židovská obec už dlouhodobě upozorňuje ministerstvo vnitra, že ochrana jejich objektů není dostatečná. Podle analýzy Židovské obce z letošního...

Výběr článků

Načítám