Hlavní obsah

Lidovci si kvůli KSČM zavazují poslance podpisem

PRAHA

KDU-ČSL chce, aby její poslanci podepsali usnesení, že nebudou podporovat ani se účastnit vlády ČSSD opřenou o KSČM. Pokud odmítnou podepsat, mají se vzdát mandátu. Ve čtvrtek to řekl úřadující předseda strany Jan Kasal po jednání předsednictva strany a krajských předsedů.

Článek

"Chceme tak zamezit spekulacím, které se v souvislosti s postoji našich poslanců vyskytly," řekl Kasal. Podle něj už několik poslanců usnesení podepsalo. "Nemyslím, že by s tím měl některý z nich problém," doplnil Kasal. Odmítl, že strana chce podpis proto, že svým posalnců nevěří.

KDU-ČSL mimořádné jednání svolala poté, co několik jejích poslanců naznačilo, že by byli ochotní s ČSSD o vládě jednat. Byli mezi nimi například Libor Ambrozek nebo Cyril Svoboda.

Bývalý šéf lidovců Miroslav Kalousek ČTK řekl, že pro něj není problém uvedený závazek podepsat. V České televizi kritizoval podmínku, že pokud poslanec závazek nepodepíše, má se vzdát mandátu. "Myslím si, že poslanec nemusí a že je vázán svým svědomím," řekl.

Svoboda slova deníku popřel

Právě Svoboda ve čtvrtečním vydání MfD řekl, že považuje za chybu, že jeho strana usnesením ze 4. září zakázala tolerovat menšinovou vládu ČSSD, kterou by podpořili komunisté. Svoboda odpoledne sdělil, že deník jeho slova překroutil. "V rozhovoru s novinářem MfD jsem akademicky popsal teoretické scénáře sestavování příští vlády, aniž jsem naznačil jakoukoliv osobní preferenci," sdělil v prohlášení Svoboda. Deník odmítl, že by Svobodova slova zkreslil.

Exministr zahraničí ale podle Kasala o nutnosti usnesení podepsat zatím neví. Kasal si ale myslí, že z toho, co Svoboda na jednání předsednictva řekl, když svá slova otištěná v deníku vysvětloval, plyne, že usnesení podepíše. "Cyril Svoboda není 101. hlas Jiřího Paroubka," řekl Kasal.

Po úterním hlasování Sněmovny se objevily spekulace, že vládu ČSSD opřenou o komunisty by mohl podpořit bývalý ministr životního prostředí Libor Ambrozek. [celá zpráva] Paroubek ho dokonce vyzval ke schůzce [celá zpráva], Ambrozek to ale posléze odmítl.

Ambrozek v úterý odmítl hlasovat pro menšinovou vládu ODS a ze Sněmovny odešel. Svoboda zvedl ruku pro vládu Mirka Topolánka.

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubek láká Ambrozka, ten to odmítá

Předseda ČSSD Jiří Paroubek si chce promluvit s poslancem KDU-ČSL a bývalým ministrem životního prostředí Liborem Ambrozkem, který připustil možnost podpory...

Kasal svolal krajské lídry lidovců do Prahy

Pověřený šéf lidovců Jan Kasal svolal na čtvrteční odpoledne zasedání předsednictva KDU-ČSL. Přítomní mu budou i krajští lídři lidovců. Diskutovat se bude...

Výběr článků

Načítám