Hlavní obsah

Kasal svolal krajské lídry lidovců do Prahy

PRAHA

Pověřený šéf lidovců Jan Kasal svolal na čtvrteční odpoledne zasedání předsednictva KDU-ČSL. Přítomní mu budou i krajští lídři lidovců. Diskutovat se bude o současné situaci ve straně. Uvedl to mluvčí KDU-ČSL Ondřej Jakob.

Článek

Již tak napjatou situaci v lidové straně rozbouřilo vyjádření poslance KDU-ČSL Cyrila Svobody v deníku Mladá fronta Dnes. Exministr zahraničí považuje za chybu, že si KDU-ČSL zakázala tolerovat menšinovou vládu ČSSD, kterou by podrželi komunisté. Usnesení podle něj bylo přijato ve vypjaté situaci, je potřeba o něm znovu diskutovat a případně ho přehodnotit. Ostatní lidovci se od Svobodova vyjádření distancovali.

Svoboda odpoledne řekl, že není pravda, že řekl, že souhlasí s vládou opřenou o komunisty, jeho vyjádření pro deník prý bylo překrouceno.

Dalším lidovcem, o kterém se hovořilo v souvislosti s možnou podporou Paroubovy vlády, byl exministr životního prostředí Libor Ambrozek, jenž nedal důvěru Topolánkově kabinetu. Ambrozek ale podporu menšinové vládě ČSSD odmítl. [celá zpráva]

Případná změna postoje lidovců by nahrála předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi. Pro svou případnou menšinovou vládu může podle dosavadního vývoje získat hlasy zřejmě pouze od komunistů, což mu nestačí. Svoboda nicméně soudí, že lidovci by do kabinetu podporovaného KSČM vstupovat neměli.

O přímé účasti KDU-ČSL ve vládě s Paroubkem v létě jednal tehdejší šéf lidovců Miroslav Kalousek. Ve straně ale narazil na velký odpor a nakonec sám odstoupil. Napětí nakonec vedlo ke svolání mimořádného volebního sjezdu KDU-ČSL, který se bude konat v prosinci.

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubek láká Ambrozka, ten to odmítá

Předseda ČSSD Jiří Paroubek si chce promluvit s poslancem KDU-ČSL a bývalým ministrem životního prostředí Liborem Ambrozkem, který připustil možnost podpory...

Výběr článků

Načítám