Hlavní obsah

ODS chce znovu jednat se soc. dem.

Právo, Lukáš Bek

Občanští demokraté se po neúspěšném hlasování o důvěře jejich menšinovému kabinetu shodují, že je třeba znovu jednat se soc. dem., stejně jako s lidovci a zelenými.

Článek

Právě taková vláda by měla podle nich republiku dovést k předčasným volbám.

"To, že budeme jednat se sociální demokracií, je nezbytné. Pokud má dojít k ustavení i třeba úřednické vlády, tak i ta potřebuje podporu Sněmovny," uvedl ve středu premiér a šéf ODS Mirek Topolánek v rádiu Česko.

Je přesvědčen, že v současnosti žádný jiný politik ODS nemá pověření k sestavování vlády. Reagoval tak na spekulace, že by prezident Václav Klaus mohl pověřit někoho jiného z politiků vítězné strany. "Nepochybně by to muselo počkat na kongres ODS, protože by někdo musel přijít s jinou vizí. Musel by k tomu dostat silný mandát, znamenalo by to samozřejmě převolení vedení ODS," uvedl Topolánek. Dodal, že by toto rozhodnutí nemohla učinit například pouze stranická výkonná rada. Volební kongres ODS začne 18. listopadu v Praze.

"Kalousek má problém sám se sebou"

Místopředseda ODS, středočeský hejtman Petr Bendl Právu řekl, že by Topolánkovi mohlo před kongresem uškodit, kdyby vznikla vláda za podpory komunistů. Také Bendl se přiklání k hledání vlády kompromisu do předčasných voleb "v nekomunistické části parlamentu".

Hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann (ODS) soudí, že by se měly dohodnout všechny strany, případně bez komunistů, což by bylo lepší, než kdyby jeden tábor přetáhl některého poslance. Zimmermann patřil v létě k těm hejtmanům ODS, kteří by souhlasili s jednáním s KSČM a říkali, že ve Sněmovně platí hlasy komunistů stejně jako hlasy ostatních poslanců.

Občanští demokraté se také pustili do lidovců, jejichž tři zástupci se nezúčastnili hlasování o důvěře a tím vládu nepodpořili. Topolánek se před časem v novinové anketě vyjádřil, že je mu nejbližším konkurenčním politikem dnes již bývalý šéf lidovců Miroslav Kalousek. Ve středu v rozhlase podotkl, že má tento poslanec "problém sám se sebou".

Šéf europoslanců ODS Jan Zahradil k hlasování o důvěře poznamenal: "Novou dimenzi tomu dávají zvláštní pohyby uvnitř KDU-ČSL. Ukazuje se, že ta strana je v nějaké hlubší krizi." Pokud jde o ODS, tak se podle Zahradila nic nemění. Bendl poznamenal: "Čím jsem byl překvapený, bylo chování tří poslanců KDU-ČSL."

Reklama

Výběr článků

Načítám