Hlavní obsah

Lidovci spíše pro podporu vlády

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podpořit svým hlasem vládu Mirka Topolánka či ho pouze tolerovat a odejít při hlasování o důvěře ze Sněmovny? To je otázka, na kterou budou dnes hledat odpověď poslanci KDU-ČSL na svém klubu a jednání širšího vedení.

Článek

Podle průzkumu Práva je většina ze 13 lidoveckých poslanců pro to Topolánka aktivně podpořit, nebo váhá mezi oběma možnostmi a čekají, na čem se dohodne klub a vedení strany.

Podle exministra zahraničí Cyrila Svobody není důvodem podpořit Topolánkovu vládu její program. "Důvod k podpoře je toto, že KDU-ČSL se má konečně chovat státotvorně a umožnit vznik vlády. Argument, že se odejde ze Sněmovny, je ono tradiční jednoznačné lidovecké možná," řekl Právu Svoboda.

Také další z bývalých lidoveckých ministrů Milan Šimonovský by hlasoval pro vládu ODS. "Země vládu nutně potřebuje," uvedl bývalý ministr dopravy. Stejně jako další poslanci - Michaela Šojdrová, Jiří Carbol, Ludvík Hovorka - poukazuje na to, že programové prohlášení vlády značně vychází z koaliční dohody ODS, KDU-ČSL a Strany zelených.

Do tábora těch, kteří by Topolánkův kabinet podpořili, přibyl i Tomáš Kvapil, který se zatím netajil tím, že by odešel pouze ze Sněmovny. "Po diskusích s regionálními politiky a členy odborných komisí by mi již nevadila aktivní podpora vlády," řekl Právu Kvapil.

Ladislav Šustr se rozhodne až po jednání klubu, na který se chystá Topolánek přijít požádat o hlasy. "Budu na něj mít pár zásadních otázek a podle odpovědí se rozhodnu," uvedl Šustr. S jakými dotazy premiéra potrápí, nechtěl říci.

Severa lavíruje

K názoru většiny se chystají přiklonit poslanci Jiří Hanuš a Pavel Severa. "Ani jedno mi nečiní problém, uvidím, jaká bude dohoda," uvedl Hanuš. Severa podotkl, že taky stojí mezi oběma možnostmi, ale rozhodně bude prosazovat, aby názor, který vzejde z úterního jednání, si všichni poslanci osvojili.

Svůj názor v pondělí tajil bývalý šéf lidovců Miroslav Kalousek. Ten již ale několikrát uvedl - poprvé po návštěvě exšéfa ČSSD Miloše Zemana - že je pro to vládu aktivně nepodpořit a jen odejít ze sálu.

K aktivní podpoře vlády ODS v pondělí vyzvala své poslance brněnská organizace lidovců, která spoluodstartovala nedávnou revoltu proti Kalouskovi.

"Myslím si, že není doba na to lavírovat a odcházet ze Sněmovny," řekla místopředsedkyně brněnských lidovců a kandidátka na primátorku Barbora Javorová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám