Hlavní obsah

Schůzka u Julínka potvrdila rozpory šéfů lékařských komor

– PRAHA
Právo, per

Nespokojen odcházel v pondělí prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek ze schůzky s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem (ODS). U ministra se sešli také prezident stomatologické komory Jiří Pekárek a prezident komory lékárníků Lubomír Chudoba. Na setkání, které Julínek označil za informativní, se potvrdil dlouhodobý rozkol mezi prezidenty jednotlivých komor.

Článek

"Pan ministr měl na lékařskou komoru pouze jednu hodinu po měsíci, kdy je ve funkci, a to ještě schůzka byla společná s prezidenty lékárnické a stomatologické komory," prohlásil po jednání Kubek. Zatímco on plně podpořil vyhlášku o rámcových smlouvách, která podle něj dává pacientům jistotu, že budou léčeni u svého lékaře, Chudoba s Pekárkem požadují její okamžité zrušení.

Ministr tyto rozporuplné požadavky komentoval slovy: "Necítím se být mlýnským kamenem mezi prezidenty komor. Norma je v rozporu se zákonem, a proto vydám jinou."

Kubek ho ale vyzval, aby počkal na rozhodnutí Ústavního soudu, který se má normou zabývat. Ministr to odmítl s tím, že by "protahoval nejistotu lékařů", a to nechce. Rád by aby smluvy si lékaři dohjadovaůi sami s pojišťovnami.

Třicet požadavků Kubka

Kubek předložil ministrovi třicet požadavků. Mezi nimi například zvýšení plateb státu za své pojištěnce nebo vytvoření zdravotní daně, do níž by se přesunula část výnosů spotřební daně na tabák a alkohol. Šlo by o dvacet haléřů z jedné cigarety, což by zdravotnictví mělo přinést za rok čtyři miliardy korun. Kubek také chce zrušení paragrafu 11 zdravotního zákona, který je znám jako tzv. paragraf bývalé poslankyně ČSSD Fišerové. Podle něho zdravotnické zařízení nesmí za zdravotní péči hrazenou ze zdravotního pojištění ani v souvislosti s jejím poskytováním přijímat úhradu. Julínek uvedl, že tímto paragrafem se zabývat bude, ale znamená to otevření celého zákona.

Prezident lékárníků Chudoba Právu řekl, že on by mohl přednést třeba padesát požadavků na ministra, ale myslí si, že v tuto chvíli to nemá smysl. "Chceme vytvořit určité zásady pro zdravotnictví, které by se neměnily s každou politickou stranou, která bude vládnout," řekl Chudoba. On i Pekárek už byli u Julínka podruhé, protože před několika dny je ministr přijal coby členy krizového štábu lékárníků a lékařů. Kubek si postěžoval, že se s Julínkem sešel poprvé.

Komise pro zdravotnictví

Julínek Právu potvrdil, že chce vytvořit komisi  pro zdravotnictví, podobnou té, která byla vytvořena pro důchodovou reformu, tedy napříč politickým spektrem.

"Byli by v ní sociologové, ekonomové, odborníci na zdravotní péči. Vytvořili by základní analytický materiál, který by ukázal, jak na tom je české zdravotnictví a jaké jsou jeho problémy vzhledem k evropským požadavkům. Na to by zasedli politici a posoudili vše," řekl Julínek. Dodal, že doufá, že politické strany k tomu přistoupí "odborně a věcně a nebudou to zneužívat k politickému boji."

Reklama

Související články

Julínek představil své náměstky

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) ve čtvrtek představil novinářům své náměstky. Jedním z nich je Pavel Hroboň, jenž má na starosti reformu systému....

Výběr článků

Načítám