Hlavní obsah

Topolánek si stěžuje, že nemůže oslovit poslance ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Výkonná rada ODS podle očekávání vyslovila v neděli podporu Topolánkově vládě, jejímu programovému prohlášení i návrhu rozpočtu. Předseda ODS a premiér Mirek Topolánek si stěžoval na postup ČSSD, která neumožní setkat se členy ČSSD v jejím klubu před hlasováním o důvěře. ČSSD požaduje předtím omluvu za výroky poslanců ODS.

Článek

"Nepřijmout žádost o přijetí premiéra pokládám za bezprecedentní," uvedl Topolánek s tím, že to dokumentuje přístup a úroveň ČSSD. Vysvětlil, jak je chce oslovit: "Budu přesvědčovat poslance sociální demokracie ve svém vystoupení před hlasováním."

Topolánek stále doufá, že podporu dostane, neboť se sociálně demokratičtí poslanci budou rozhodovat podle programu.

Na dotaz, zda nepožádá o podporu komunisty, přímo neodpověděl, řekl jen: "Rozhodování jednotlivých politických stran je autonomní a nemíním do něj zasahovat. Nejlepší pro přechod k předčasným volbám je ponechat naši vládu v činnosti."

Předseda KSČM Vojtěch Filip v Nedělní partii na Primě uvedl, že KSČM Topolánkovu kabinetu nevěří.

Mirek Topolánek uvedl, že se neobává toho, že by šéf sociální demokracie Jiří Paroubek byl schopen získat pro svůj zamýšlený vládní projekt nadpoloviční většinu poslanců.

Paroubek nechtěl v Nedělní partii na Primě odpovědět na dotaz, jestli už má zajištěnu podporu aspoň 101 z 200 poslanců. Mluvit o tom dříve, než dolní komora rozhodne o Topolánkově vládě, by považoval za nevkusné. Musí prý proto zůstat ještě "nejméně dva dny tajuplný".

Reklama

Související články

Topolánek půjde orodovat za vládu i k ČSSD

Podporu pro svou vládu chce premiér a šéf ODS Mirek Topolánek ještě před úterním hlasováním ve Sněmovně hledat u ČSSD, lidovců a zelených, zatímco u komunistů...

ODS chce zpřísnit odposlechy

Topolánkova vláda navrhne zpřísnění odposlechů. Premiér to oznámil v pátek večer na tiskové konferenci. Zdůvodnil to kauzou údajných odposlechů politiků,...

Výběr článků

Načítám