Hlavní obsah

Policie v rámci náborové akce hledá parťáky

PRAHA

Náborovou akcí, zahrnující upoutávky na hlavních televizní kanálech, chce policejní prezident Vladislav Husák předejít masivnímu odlivu policistů. Řekl to v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Kampaň má pracovní název "Hledám parťáka" a podle mluvčího policejního prezídia Romana Skřepka má být spuštěna koncem října.

Článek

"Vycházíme z jednoho možného rizika - v okamžiku, kdy začne od 1. ledna 2007 platit zákon o služebním poměru, tak poté možná část policistů odejde. Chceme si vytvořit příznivější nástup na účinky nového zákona. Byla tady určitá debata o roku 2007 a padlo číslo 4000, možná 5000. Dělali jsme určité průzkumy, a takovéto číslo z nich vzešlo. Je velice vysoké, a právě proto, že by to pro nás byla velice nepříznivá situace, tak jí chceme systémově předejít," vysvětlil Husák.

Policie akci připravuje ve spolupráci s Českou televizí, Novou i Primou. "Předpokládám, že v rozumných vysílacích časech budou upoutávky a že to bude mít zásadní význam. Nejsem ale schopen říci, kolik by tato akce mohla přinést lidí, ale určitě bych očekával, že jich bude podstatně více než v minulosti a než je standardní nábor," poznamenal v ČT policejní prezident.

Chystaná náborová akce by měla rovněž navýšit počet stávajících policistů, kterých v současné době policii chybí více než 1800. Určitou rezervou pro budoucnost jsou příslušníci pohraniční a cizinecké policie, kteří budou moci po vstupu do schengenského systému posílit jiné útvary.

Policisté odcházejí kvůli služebnímu zákonu

V posledních letech se policie potýkala s odchodem řady policistů, které znejistilo odložení účinnosti nového služebního zákona. Novela měla příslušníkům bezpečnostních složek zvýšit platy, ale také upravit systém odchodného, výsluhových příspěvků a stanovit předepsané vzdělání.

Takzvanou výsluhu, tedy pravidelný finanční příspěvek po odchodu do civilu, by podle nového zákona získali policisté až po 15 letech služby místo po deseti. Ti, kteří mají deset let odslouženo, proto raději odcházejí už nyní. Poslanci sice novelu schválili, její účinnost ale posunuli na začátek roku 2007. V roce 2005 se tak k odchodu rozhodlo 3309 policistů. Naopak 1550 jich do řad policie nastoupilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám