Hlavní obsah

Policie odposlouchávala Langra a Vidíma

PRAHA

ČSSD se nebrání změnám pravidel pro odposlechy, které požaduje ODS. Uvedl to v neděli šéf ČSSD Jiří Paroubek. V souvislosti s Kubiceho zprávou byli totiž odposloucháváni novináři i politici. Jak v sobotu informoval deník Právo, byl mezi nimi současný ministr vnitra Ivan Langer i bývalý šéf sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím (oba ODS).

Článek

Dalším odposlouchávaným byl podle Práva Vidímův poradce, lékař a nynější náměstek ministra obrany Martin Barták.

Výkonná rada ODS se v neděli po svém zasedání také vyjádřila k aféře s odposlechy. Je rozhořčena, že kvůli vyšetřování zprávy jednoho policisty se odposlouchávali další lidé a místnost veřejnoprávního rozhlasu, uvedl ministr vnitra Ivan Langer. [celá zpráva]

Ten byl podle České televize zaskočen informací o tom, že byl odposloucháván on i jeho rodinní příslušníci. "Z čeho je moje žena a maminka mé ženy podezřelá, že je odposlouchávána," uvedl pro ČT Langer. V dopisu, který obdržel od ředitele Útvaru zvláštní činnosti kriminální policie Tomáše Almera, žádná jména uvedena nebyla, dodal Langer. Sociální demokracie únik jmen nechtěla komentovat s tím, že jde jen o spekulaci. 

Výkonná rada ODS proto požaduje prošetření takového nepřiměřeného zasahování do práv občanů. Současně žádá vládu, aby předložila zákon na ochranu soukromí občanů, který by garantoval vyšší ochranu občanů před vpádem do soukromí, aniž by ohrozil bezpečnost.

Paroubek útočil na ODS kvůli odposlechům

V diskusním pořadu Nedělní partie televize Prima se sešli předseda ČSSD Jiří Paroubek se šéfem komunistů Vojtěchem Filipem. V první části debaty se věnovali kauze policejních odposlechů a Paroubek v té souvislosti nevyloučil, že by podpořil změnu pravidel pro odposlechy tak, aby se člověk mohl dozvědět o tom, že ho policie odposlouchávala.

Předseda sociální demokracie vyjádřil spokojenost nad tím, že se podle něj zástupcům ODS nepodařilo přinést důkazy o tom, že by jeho vláda zneužívala policejní odposlechy.

"Pánové Topolánek, Langer a Nečas obvinili mou vládu, že jsme si objednali fízlování politiků nebo novinářů. Topolánek hovořil o dračím vejci ČSSD. Já jsem chtěl důkazy. Ty důkazy nebyly předloženy, nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká řekla, že nebyla žádná politická objednávka. Takže já jsem vlastně spokojen," uvedl Paroubek a připomněl, že i ministr vnitra Ivan Langer (ODS) připustil, že odposlechy byly v souladu se zákonem. [celá zpráva]

Paroubek chce následovat evropské vzory

"Takže jestli je nějaká chyba, tak je někde v trojúhelníku policie - státní zástupce - soud," dodal Paroubek, který zároveň nevyloučil, že by podpořil případnou změnu pravidel pro používání odposlechů, aby se sledovaní lidé mohli dozvědět o tom, že byli odposloucháváni. "Je to věc přístupu, který by měl být standardizován podle vzoru vyspělých demokracií. Upravil bych naši praxi podle Německa, Francie nebo Británie," řekl šéf ČSSD s tím, že on sám se odposlouchávání neobává.

Se zpřísněním nasazování odposlechů počítá novela, kterou chce ve Sněmovně předložit vláda Mirka Topolánka (ODS). Občanští demokraté už v minulém roce navrhovali, aby lidé měli možnost se zpětně dozvědět, jestli je policie odposlouchávala, nebo jim kontrolovala poštu. Podle návrhu ODS by nelegální odposlechy by byly trestným činem. Sněmovna to ale tehdy odmítla.

Filip: odposlechy nepřispívají k vyšší objasněnosti

Podle předsedy KSČM Filipa se zpravodajské služby ve světě i u nás snaží získat co největší vliv. "Bezpečnostní služby to trošku přehánějí se strašením s hrozbou terorismu a berou to jako argument, aby získali větší moc nad lidmi," upozornil Filip.

Výkonná rada ODS k odposlechům

Výkonná rada vyjadřuje rozhořčení z toho, že pod záminkou vyšetřování jednoho policisty byly odposlouchávány desítky osob a že byl dán souhlas s odposlechem prostor veřejnoprávního Českého rozhlasu v Poslanecké sněmovně. Nepovažuje toto skandální odhalení za konec odposlechové aféry. Požaduje důsledné vyšetření a žádá zodpovědné osoby a instituce, aby neprodleně zahájily šetření takového zásahu do občanských práv a svobod, ke kterému došlo. Občané mají právo dostat jasnou odpověď.

VR ODS žádá vládu, aby urychleně předložila "zákon na ochranu soukromí občanů, který neomezí akceschopnost bezpečnostních složek státu v boji proti terorismu a organizovanému zločinu a současně bude garantovat vyšší ochranu občanů před nedůvodným vpádem státu do jejich soukromí."

"Zdá se mi, že ta technika souží k tomu, aby lidé byli pronásledováni, než aby bylo něco vyšetřeno. Kdyby součástí té techniky bylo i zvýšení objasněnosti trestných činů, tak bych byl spokojen. Ale ten trend je opačný," řekl Filip a dodal, že jsou podle něj odposlechy zaměřeny spíš na politiku než na hospodářskou trestnou činnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám