Hlavní obsah

Langer odvolal další tři lidi z inspekce ministra vnitra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) pokračuje v personálních změnách v Inspekci ministra vnitra. Po pátečním odvolání jejího ředitele Miroslava Borníka a jeho dvou náměstků musejí funkci opustit další tři vysocí důstojníci, kteří vedli různá oddělení inspekce. Langerův postup se nelíbí opozici, podle které je ministr jako jeden z možných podezřelých šetřených inspekcí v konfliktu zájmů.

Článek

"Považuji ty změny za výjimečný krok, ke kterému se dosud žádný ministr vnitra neodhodlal. O mých důvodech bude ale jako první informován sněmovní bezpečnostní výbor, který jsem z vlastní iniciativy požádal o slyšení," řekl Langer. Před výbor má předstoupit v průběhu příštího týdne.

Podle Langera přišli o svá místa přišli vedoucí prvního a pátého oddělení. Jak informovalo Právo, je mezi odvolanými také důstojník Vladimír Nesvadba. Ministr již dříve kvůli údajným únikům informací postavil na tři měsíce mimo službu dalšího bývalého šéfa jednoho z oddělení inspekce Jaroslava Hlaváče.

"Ty čistky nemohu chápat jako snahu o zlepšení práce inspekce. Je to spíše vyřizování osobních účtů a politika. Žádný důvod k odvolání nebyl. Je to nemilé a překvapující, když navíc současná vláda ještě nezískala ani důvěru, a už se uchyluje k takovým personálním změnám," reagoval bývalý ministr vnitra a současný šéf sněmovního bezpečnostního výboru František Bublan (ČSSD). "Vždyť ty čistky mohou způsobit to, že se všechny případy, které vyšetřuje inspekce, zastaví. Je to špatný krok," dodal Bublan.

Důvodem odvolání všech vysokých důstojníků inspekce má být kauza s údajnými odposlechy politiků a novinářů. Inspekce totiž vyšetřovala okolnosti úniku informací z takzvané Kubiceho zprávy. Mezi podezřelými z úniku je přitom i Langer.

Reklama

Související články

Langer snížil počet náměstků na vnitru

Jedním z prvních kroků nového ministra vnitra Ivana Langera (ODS) je zeštíhlení organizační struktury úřadu. V jeho rámci například zredukoval počet náměstků...

Langer dal Husákovi ultimátum

Nový ministr vnitra Ivan Langer (ODS) dal policejnímu prezidentovi Vladislavu Husákovi čas do konce roku na to, aby zajistil modernizaci 300 policejních...

Výběr článků

Načítám