Hlavní obsah

Langer odvolal vedení Inspekce ministra vnitra

PRAHA

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) v pátek odvolal šéfa Inspekce ministra vnitra Miroslava Borníka a jeho dva náměstky Luďka Zajíce a Jiřího Červenku. Podle informací České televize (ČT) musejí odejít z funkcí kvůli kauze odposlechů politiků a novinářů, které se v pátek věnuje Sněmovna na mimořádné schůzi. Borníka nahradí ho Zdeněk Pelc, který inspekci již jednou vedl v letech 1997 až 1998.

Článek

"Odvolal jsem ředitele a žádám tímto předsedu výboru pro bezpečnost, zda by mohl příští týden mohl představit nového ředitele. Domnívám se, že bezpečnostní výbor je tím místem, kde by se o těchto personálních věcech mělo diskutovat," řekl Langer ve Sněmovně.

Ministr se pro odvolání rozhodl poté, co vláda ráno projednala dopis šéfa Útvaru zvláštních činností kriminální policie Tomáše Almera, jehož tým odposlechy technicky zajišťuje. [celá zpráva]

Borník je v pracovní neschopnosti a řekl, že o ničem neví.   

"Pokud by Inspekce ministra vnitra šetřila civilní osoby, pak by měl být ředitel odvolán ihned, protože tato inspekce má řešit osoby ve služebním poměru," komentoval odvolání vedení Inspekce poslanec KDU-ČSL Pavel Severa.

Úřad také nechal zajistit dokumenty vedené v režimu vyhrazené a důvěrné, aby údajně zabránil případné manipulaci s nimi.

Podle opozice Langer vážně porušil principy právního řádu, neboť je v konfliktu zájmů."On je přece hlavní podezřelý v té kauze, kterou vyšetřuje jeho oddělení," řekl večer v České televizi místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek.

Podle Paroubka se chystá Langergate

"Odvolání pana Borníka je naprosto skandální a neuvěřitelné. Slyšel jsem, že má jít o český Watergate. Jde ale o jasnou aféru Langergate," řekl ve sněmovně bývalý premiér Jiří Paroubek (ČSSD).

Bývalý ministr vnitra a šéf bezpečnostního výboru sněmovny František Bublan (ČSSD) prohlásil, že Borníkovo odvolání je velmi špatný signál. Je prý zvědav, zda odvolání náměstků neznamená vyřizování osobních účtů a snahu o politické ovládnutí inspekce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám