Hlavní obsah

Před jednáním Sněmovny o odposleších se nečekaně sešla vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pátek ráno se nečekaně sešla vláda, aby projednala tajný materiál ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), který se týká kauzy odposlouchávání novinářů a politiků. S informacemi obsaženými v ministrově zprávě chce vláda seznámit poslance na uzavřené části páteční mimořádné schůze Sněmovny.

Článek

"Vláda se sešla v sedm hodin ráno a projednávala informace v režimu utajení," potvrdil Novinkám mluvčí premiéra Mirka Topolánka Martin Schmarz.

"Nemohu vám k tomu nic říci, jen to, že jednání vlády nesouviselo s bezpečnostní situací," řekl ČTK ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Premiér Topolánek potom ve Sněmovně řekl, že vláda byla informována ministrem spravedlnosti o mimořádně závažných skutečnostech. Poslanci se dohodli, že část této kauzy projednají na uzavřeném jednání. [celá zpráva]

Minulý týden zveřejnil ministr vnitra Ivan Langer podezření, že policie odposlouchává dvacítku politiků a novinářů a některé prostory Sněmovny, ministerstva vnitra nebo Českého rozhlasu. ČSSD s podezřením nesouhlasí a zasadila se o svolání páteční mimořádné schůze poslanců.

ČSSD chce po ODS důkazy, že bývalá vláda je s odposlechy nějak spojena. Jinak chce omluvu a odstoupení současného kabinetu. Langer řekl, že nikoho neobvinil, jen vyslovil podezření.

Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká však později tyto informace označila za nepravdivé. Nevyloučila ale, že někdo legálně odposloucháván byl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám