Hlavní obsah

Šéf Sněmovny nemá klíče od korunovačních klenotů

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) dosud nemá k dispozici jeden z atributů, který k jeho ústavní funkci náleží. Jak Právu přiznal v Den české státnosti, doposud mu nikdo nepředal jeden ze sedmi klíčů od sedmi zámků ode dveří a pancéřové skříně s českými korunovačními klenoty, které jsou uloženy v katedrále sv. Víta v Praze.

Článek

"Jsem měsíc ve funkci, ale ještě mi klíč nebyl předán. Už jsme o tom mluvili, ale mám tolik povinností, že jsem nestačil se pídit po tom, kde klíč je. Musím se na to zeptat. Ještě ho má asi pan Zaorálek, nevím," řekl Právu Vlček. Okamžitě pak urgoval svou asistentku, aby se po osudu klíče přeptala. Ta okamžitě reagovala, že už se na klíče ptala asi šestkrát. "Musíme to dát do pořádku," dodal Miloslav Vlček.

Ke korunovačním klenotům patří přemyslovská koruna s prvky z 11. a 13. století, přepracovaná roku 1345 na popud Karla IV. na korunu svatováclavskou. Je zpracována z jednadvaceti karátového zlata a posázená drahokamy. Dále pak korunovační jablko a žezlo z doby Rudolfa II, svatováclavský meč a kříž z ryzího zlata. Vystaveny mohou být výhradně na území Pražského hradu a rozhodnout o tom může jen prezident.

K sedmi držitelům klíčů patří prezident republiky, předseda vlády, arcibiskup pražský, předseda Poslanecké sněmovny, předseda Senátu, děkan Metropolitní kapituly u sv. Víta a primátor hlavního města Prahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám