Hlavní obsah

Nález mamutích kostí zkomplikuje stavbu ústeckého Paláce Zdar

Novinky, Rudolf Prchal, Tomáš Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Archeologové z Ústavu archeologické památkové péče v Mostě prožili při svém bádání v samotném centru Ústí nad Labem velepříjemný šok. Ve vykopávkách totiž našli osm úlomků kostí mamuta srstnatého.

Článek

Zatímco paleontologové plují na vlnách šťastné euforie, stavbaři mají velmi smíšené pocity. Na místě vykopávek by měla do října 2007 vyrůst nová ústecká dominanta, skleněný Palác Zdar.

 Protože se ale archeologické práce s největší pravděpodobností protáhnou, k přestřižení pásky dojde až v roce 2008. Vše má na svědomí těchto několik mamutích úlomků pánve. Jde o nález na severu Čech zcela ojedinělý a významně posouvající počátek osídlení města na Labi.

"Kosti byly objeveny zároveň s dalšími ostatky zvířat, zřejmě se jedná o tura či koně," řekl ve středu Právu Lukáš Gál, zástupce vedoucího výzkumu. Zároveň alepřipustil, že mamut mohl být uloven jinde a kosti byly na místo nálezu přeneseny.

Smrt mamuta mají na svědomí lovci

Vědci tak zatím nedokáží říci, jak bylo zvíře velké a jak se do Ústí dostalo. Mamuta možná zabili lovci. Kdyby prý zvíře zemřelo přirozenou smrtí, kosti by ležely spíše osamoceně.

Nález úlomků mamutích kostí pravděpodobně souvisí se sídlištěm pravěkých lovců, kteří před 20 000 až 30 000 lety ve starší době kamenné sídlili v údolí řeky Bíliny u Stadic na Ústecku. Na začátku 90. let tu archeologové našli kosti mamuta, nosorožce, vlka a dalších zvířat.

Archeologové doufají, že by na ústeckém Mírovém náměstí mohli nalézt další kosti, které pomohou určit počet mamutů, jejich stáří, velikost a pohlaví.

Jak dále řekl Právu Gál, mamuti srstnatí se do Ústí nad Labem nejspíše dostali podél toku Labe z Německa. Zvířata byla v kohoutku vysoká dva až 2,8 metru, měla metr dlouhou srst a vážila až 4,5 tuny. Při lovu mamutů lidé využívali různých lstí a pastí. Zvíře zahnali ze srázu, do bažiny nebo uzavřeného údolí a tam jej zabili. Část masa snědli hned, část usušili, vyudili nebo uložili do zásobních jam.

Těší se ještě na pravěké nástroje

Na místě vykopávek, kde v budoucnu vznikne za 300 miliónů korun obchodní centrum Palác Zdar, vědci již objevili jeden unikátní nález - tzv. neolitický rondel, tedy 6900 až 6200 let starou svatyni z mladší doby kamenné. Archeologové nyní doufají, že se jim podaří objevit nástroje nebo předměty pravěkých lidí i ze starší doby kamenné.

Délka a rozsah archeologického výzkumu na Mírovém náměstí v Ústí nad Labem vyvolaly velkou diskusi. Podle zákona totiž archeologické práce hradí investor, tedy firma AZ Sanace. "Náklady na vykopávky již překročily deset miliónů korun," uvedl zástupce společnosti Jiří Zavoral.

"Výzkum bude pokračovat do doby, dokud plochu neprohlásíme za prozkoumanou," konstatoval rezolutně Gál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám