Hlavní obsah

Česko si připomíná Den státnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtek je letos v ČR dnem pracovního volna, Češi tak mají příležitost odhodit každodenní pracovní starosti a vyrazit do přírody se svými nejbližšími. Pro politiky i pro katolickou církev je 28. září jako svátek sv. Václava významným dnem.

Článek

Katloličtí hodnostáři tak sloužili mši symbolicky ve Staré Boleslavi, kde byl český kníže Václav zavražděn svým bratrem Boleslavem.

"Česko, nezapomeň, že jsi vybudované na křesťanských základech," řekl v promluvě biskup František Lobkowicz. Vyjádřil přesvědčení, že jedině v křesťanských hodnotách, z nichž nejdůležitější je vzájemná láska, lze objevit krásu lidského života a mezilidských vztahů.

V liturgii zazněly přímluvy za stát, za svět, za rodiny a za trpící a potřebné lidi.

Na mši byl i Topolánek

Bohoslužby k poctě světce a národního patrona se tam zúčastnil i předseda vlády Mirek Topolánek (ODS), jenž má na programu schůzku s kardinálem Miloslavem Vlkem k jednání o vztazích státu a katolické církve, k níž se hlásí největší část českých křesťanů, tedy asi třetina populace.

Stará Boleslav, město spojované se zavražděním knížete Václava v 10. století, je v římskokatolickém pojetí jedním z nejstarších a nejvýznamnějších poutních míst v českých zemích. Svatý Václav je považován za duchovního otce české státnosti.

Stejné datum je rovněž dnem, kdy Přemyslovci 60 let po Václavově smrti vyvraždili konkurenční rod Slavníkovců, aby pod svou vládou sjednotili celou českou zemi.

Tisíciletou tradici staroboleslavských poutí podle církevních zdrojů přerušili komunisté, kult křesťanského knížete měl být vymazán z paměti národa. Poutě se tam obnovily v posledních letech.

Svátkem od roku 2000

Státním svátkem je 28. září od roku 2000. Rozhodování politiků o 28. září nebylo snadné. Některým vadilo, že by se jím měl stát den zavraždění knížete Václava, jiným zase to, že je to rovněž církevní svátek.

Připomínali i fakt, že Václavovu památku zneužila protektorátní vláda kolaborující s nacistickou okupační mocí. Komunisté naopak poukazovali na Václavovu slabost, protože platil "výpalné" německým císařům.

Den otevřených dveří v Krámářově vile

Nejenom Pražané mohou sváteční den využít k návštěvě Kramářovy vily na pražské Letné. Poprvé se dostanou i do místností, které slouží k ubytování premiérů.

Zájemci se mohou do vily s jedinečným výhledem na hlavní město podívat od 09:00 do 16:00. Součástí prohlídky památky bude odborný výklad o historii vily a o jejím prvním majiteli Karlu Kramářovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám