Hlavní obsah

Kabinet chce odložit Zákoník práce a zákon o nemocenské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kabinet premiéra Mirka Topolánka (ODS) se na středeční schůzi dohodl na tom, že navrhne Sněmovně oddálení platnosti Zákoníku práce a zákona o nemocenské. Obě normy měly začít platit od ledna. Odbory už dříve pohrozily, že změně či zrušení nového pracovního kodexu zabrání "všemi svými prostředky".

Článek

Zákoník práce na jaře prosadili poslanci ČSSD spolu s komunisty. Podařilo se jim přitom zvrátit i veto prezidenta republiky. [celá zpráva]Kodex má nahradit 40 let starou normu. Podle svých zastánců je moderní, umožní větší smluvní volnost a zajistí nezbytnou ochranu zaměstnanců. Kritici ale varují, že norma sníží konkurenceschopnost firem a zvýší jejich náklady. Může tak přispět ke zvýšení nezaměstnanosti.

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Milana Štěcha je odložení účinnosti Zákoníku práce krokem k narušení sociálního smíru. Odložení normy by podle něj výrazně ohrozilo postavení zaměstnanců v Česku.

"Vše se děje tajně, mlží se, se sociálními partnery se o tom nejedná," uvedl Štěch. Odbory se podle něj obrátí na politické strany s požadavkem, aby odložení Zákoníku práce ani změny v něm nepřipustily. Štěch se neobává, že by odložení normy Sněmovna schválila.

Vláda přijala novelu o finanční kontrole

Nový zákon o nemocenské upravuje způsob vyplácení zaměstnanců v pracovní neschopnosti. Nemocenskou by pracovníkům v prvních dvou týdnech nemoci nově měli vyplácet zaměstnavatelé. Za to by jim měly klesnout odvody. Státní rozpočet by tak ale přišel o několik miliard korun. [celá zpráva]

Vláda přijala návrh novely zákona o finanční kontrole ve veřejné správě. Novela, kterou navrhlo ministerstvo financí, spočívá v tom, že finanční řízení se bude napříště prověřovat pomocí auditů. Dosud fungovala veřejnosprávní kontrola.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus vetoval Zákoník práce

Prezident ve středu večer podle očekávání vetoval nový Zákoník práce. Právu to potvrdil předseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Václav Klaus tak krátce před...

Výběr článků

Načítám