Hlavní obsah

Daň za pěkné babí léto: Česko opět trápí sucho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) má příjemné a slunečné počasí posledních dní negativní dopad na zásoby vláhy v půdě. Na řadě míst republiky jsou podle meteorologů jsou extrémně nízké, a to zejména na střední Moravě a v Poohří. Také výhled do dalších nejméně osmi dní slibuje teplé a suché počasí, vody v kořenové půdní vrstvě tak bude dál ubývat.

Článek

Nad střední Evropu se v těchto dnech dostávají jen frontální systémy, které jsou na srážky chudé. Za minulý týden v průměru napršelo jen do 5 mm. Vůbec nejvyšší srážkový úhrn zaznamenali v Krušných horách a na severovýchodě Moravy, kde sice 25 až 30 mm, takový výskyt srážek je ale v současnosti ojedinělý.

Půda tak na řadě míst rychle vysychá. V Poohří a na střední Moravě jsou vláhové rezervy většinou nízké, půda obsahuje pouze deset až třicet procent využitelné vodní kapacity. Někde jsou zásoby dokonce extrémně nízké, to znamená pod deset procent vodní kapacity, které jsou rostliny schopné zužitkovat.

Sucho trápilo Českou republiku i v červenci, kdy odpolední teploty stoupaly až k 36 stupňům. Nyní se maxima pohybují o deset stupňů níže. Kvůli nedostatku srážek přesto v nejsušších oblastech platí čtvrtý, tedy vysoký stupeň, z pětistupňového indexu vzniku požárů. Pro většinu území platí středí třetí stupeň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám