Hlavní obsah

Bursík rázně odmítl účast zelených na akci ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zástupci Strany zelených nakonec nedorazili na úterní akci ČSSD, na které sociální demokraté představili svůj návrh zákona na podporu výroby tepla z obnovitelných zdrojů. Původně se ohlásili šéf energetické sekce zelených Vladimír Vlk a místopředseda republikové rady strany Dalibor Stráský, oba svou účast na poslední chvíli odřekli. Předseda SZ Martin Bursík prohlásil, že účast na akci ČSSD by byla od zelených politicky naivní.

Článek

ČSSD se podle Bursíka pokusila pozváním na svůj brífink zelené poškodit. "Nalítli na špek," řekl předseda SZ na adresu svých spolustraníků, kteří původně chtěli na tiskové konferenci návrh ČSSD komentovat. 

"Sociální demokracie se zase snaží obhájit bizarní tezi, že vlastně zelení na české politické scéně nejsou potřební. Jsem nakonec rád, že ti dva se rozhodli té tiskové konference nezúčastnit," dodal Bursík s tím, že pozvánka pro Vlka a Stránského byla vábnička.

Paroubek: ČSSD vyšla zeleným vstříc

Předseda ČSSD Jiří Paroubek vzkázal Bursíkovi, že "příliš prožívá" svou údajnou nulovou toleranci vůči sociální demokracii. Měl by prý naopak jásat, že socialisté vycházejí zeleným vstříc.

Podle stínového ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana (ČSSD) spolupráce na zákonu byla pro zelené příležitostí, jak dokázat, že jim skutečně jde o životní prostředí.

Podle Bursíka ale zelení hodlají připravit vlastní návrh na podporu výroby tepla z obnovitelných zdrojů, na němž budou spolupracovat s evropskými "zelenými poslanci".

Bursík nic nezakazoval, účast na akci ho ale nenadchla

Bursík sice novinářům řekl, že nikomu nic nezakazoval, plánovaná účast jeho stranických kolegů na tiskové konferenci ČSSD ho ale zřejmě opravdu rozladila a zaskočila. Stráský řekl, že mu Vlk před akcí telefonoval, aby ho informoval o Bursíkově postoji. "Předseda z toho tedy nebyl nadšen, mám-li to říct velmi eufemisticky," řekl Stráský.

Do Prahy měl kromě Vlka původně namířeno i on, ale nepřijel, protože v jeho domovských Borovanech v jižních Čechách prý "zákeřně změnili jízdní řád".

Bursík už v červenci ČSSD nepřímo obvinil z toho, že se snaží přetahovat některé zelené do svého politického tábora. Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek tehdy jeho slova odmítl. Vlk ani Stráský nejsou poslanci.

Reklama

Výběr článků

Načítám