Hlavní obsah

Babí léto je v plné síle, teplo vydrží do příštího týdne

PRAHA

Meteorologové se shodují na tom, že začátek letošního podzimu bude provázet teplejší a sušší počasí. V posledním zářijovém týdnu a na začátku října bude většinou slunečno s teplotami dosahujícími až k letním 25 stupňům.

Článek

Příjemné počasí posledních dnů na krátkou dobu přeruší studená fronta postupující od západu. Ta se ale podle meteorologů má rozpadnout ještě dříve, než se nad Českem stačí zvlnit. Potom se nad územím České republiky opět rozšíří oblast vysokého tlaku vzduchu, která by měla až do poloviny příštího týdne zajistit téměř letní počasí.

V pondělí odpoledne bude na většině území ještě skoro jasno a teploty se budou pohybovat mezi 21 až 25 stupni, k večeru začne od západu oblačnosti přibývat. V noci se mohou objevit ojedinělé srážky. Čerstvý jihovýchodní vítr bude na některých místech dosahovat až třicetikilometrové rychlosti, na horách může v nárazech dosáhnout až 54 km/h.

V úterý bude na západě Čech oblačno, ojediněle s přeháňkami. Na Moravě a ve Slezsku ale vydrží skoro jasno až polojasno. Teploty vystoupí na 22 až 25 stupňů.

Podobná situace bude panovat ve středu. V západních Čechách se budou ještě rozpadat zbytky oblačnosti ze studené fronty, která se rozdělí na dvě části. Jedna bude pokračovat na sever k Baltu, zatímco druhá poputuje na jih a zasáhne severní části Itálie.

Nad Česko se naopak opět rozšíří tlaková výše. Díky ní meteorologové očekávají minimálně do poloviny příštího týdne slunečné počasí s teplotami mezi 21 až 25 stupni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám