Hlavní obsah

Paroubek žádá kvůli nařčení z "fízlování" omluvu ODS

– PRAHA

Expremiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek očekává v souvislosti s kauzou údajných odposlechů politiků a novinářů omluvu od ministra vnitra Ivana Langra, vicepremiéra Petra Nečase a premiéra Mirka Topolánka (všichni ODS). Pokud tak neučiní, měli by odstoupit, řekl v neděli Paroubek novinářům.

Článek

To, že na tiskové konferenci ve středu mluvili o možných odposleších, jejich politickém zadání a "fízlování" ze strany ČSSD, považuje Paroubek za diskreditační kampaň vůči sobě. Langer se omlouvat nehodlá, omluvit by se podle něj měl Paroubek. "Cíl je jasný, odvést pozornost od vlastní neschopnosti spravovat zemi," uvedl Paroubek.

Jeho právníci chystají kvůli kauze kolem odposlechů žalobu. Podle Paroubka ale ještě není jasné, zda ji podá samostatně, nebo zda ji přiloží k žalobě týkající se úniku zprávy plukovníka Jana Kubiceho. Paroubek na tiskové konferenci citoval nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou, která oznámila, že v souvislosti s prověřováním úniku informací z takzvané Kubiceho zprávy není odposlouchávána dvacítka politiků či novinářů, prostory v Poslanecké sněmovně, Český rozhlas ani ministerstvo vnitra.

Informace, kterou tento týden dostal ministr vnitra, není podle ní pravdivá. Nejvyšší žalobkyně ale nevyloučila, že při prověřování případu někdo legálně odposloucháván je. Prověřování je podle ní vedeno podle zákona. Langer nevidí důvod, proč by se měl omlouvat. "Já jsem nikoho z ničeho neobvinil. Naopak, byl to Jiří Paroubek, kdo mě nazval lhářem," řekl ministr. Jestli se má někdo omlouvat, měl by to tedy podle něj být šéf ČSSD.

"Jsem rád, že část podezření, která vznesli novináři, se podařilo vyvrátit. Čekám, co bude s tím zbytkem," zdůraznil ministr s odkazem na to, že Vesecká potvrdila pouze to, že nebyly nasazeny prostorové odposlechy, ale nevyloučila odposlechy lidí. "Nedokážu si představit, že tím by to mělo skončit," prohlásil ministr a nastínil tři varianty dalšího vývoje.

Spor neovlivní jednání o rozpočtu

Až prověřování kauzy skončí, měl by se podle něj státní zástupce vyjádřit k tomu, zda byl někdo odposloucháván. Pokud to neučiní, Langer navrhuje vydat se cestou zákona o veřejném přístupu k informacím. Kvůli právu nevinných občanů na informace o tom, zda byli odposloucháváni, chce ministr předložit návrh zákona na ochranu soukromí občanů. Sociální demokraté chtějí o kauze hovořit celý týden až do pátku, kdy se na jejich popud sejde k tomuto tématu zvláštní zasedání sněmovny.

Spor podle Paroubka ale neovlivní pondělní jednání sociálních demokratů a ODS o rozpočtu na příští rok. Schůzka je naplánována na 07:30, přičemž jednání vlády by v Kolodějích mělo začít v 10:00. Z toho podle Paroubka vyplývá, že účastníci schůzky "neobjeví osmý div světa". Na pondělí chystá sociální demokracie také tiskovou konferenci k opatřením, která zavedla Topolánkova vláda v noci na sobotu kvůli zvýšenému riziku teroristického činu na území Prahy.

Největší opoziční strana podle Paroubka nyní analyzuje přijatá opatření a její předseda se k nim vyjádří v pondělí. V sobotu Paroubek rozhodnutí vlády zpochybnil výroky o tom, že vláda měla informace od zpravodajských služeb už tři týdny. Současně ale připustil, že mezi tím mohly přijít nové zprávy a že vládu podporuje. Podle exministra Františka Bublana zpravodajské služby měly základní informaci už delší dobu, o hrozícím riziku se ale dozvěděly až v pátek. 

Reklama

Výběr článků

Načítám