Hlavní obsah

Rath zvažuje trestní oznámení kvůli neziskovým nemocnicím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda sněmovního zdravotního výboru a bývalý ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) zvažuje trestní oznámení kvůli zákonu o neziskových nemocnicích. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že podle jeho informací dostali zaměstnanci ministerstva pokyn, aby na této normě přestali pracovat. Rath to považuje za sabotáž, podle něj chce ODS oddálit platnost zákona, aby získala čas nemocnice rozprodat.

Článek

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) Rathova slova odmítl. Řekl, že příkaz k přerušení prací nikdo na ministerstvu nedal. Na vyhláškách, jež s uvedením zákona do praxe souvisejí, se dál pracuje. "Zvažuji toto podání, protože vysocí úředníci, nevím, jestli dokonce ne sám pan ministr (Tomáš Julínek), dávají ústní pokyny jednotlivým vysoce postaveným úředníkům ministerstva, ať přestanou pracovat na aplikaci tohoto zákona, aby se to stihnout prostě nedalo," prohlásil Rath. Písemné důkazy nemá.

"Už jsem to slyšel několikrát, takže pravděpodobně bude dost svědků, kteří potvrdí i konkrétní jména a konkrétní věty nových lidí pana Julínka, kteří blokují realizaci tohoto zákona," dodal. "My jsme žádný příkaz nedali, docházelo ke kolapsu některých úředníků, protože nevěděli, jak mají postupovat," vysvětlil Julínek.

Podle něj je ale logické, že když vláda dala souhlas s odkladem zákona, nemá smysl při právní nejistotě práce na uvedení zákona do praxe urychlovat. Julínek se ještě jako senátor podílel na podání ústavní stížnosti na tuto normu. Jako ministr dosáhl souhlasu současné vlády s tím, aby se účinnost zákona odložila až na leden 2008. Julínek očekává, že se Ústavní soud vyjádří k zákonu ve středu 27. září.

140 nemocnic má jistou smlouvu

Zákon vyjmenovává zhruba 140 nemocnic, které by jako neziskové měly jistou smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Veškerý zisk by musely dát do svého provozu. Podle Julínka je "konfrontační prohlášení o trestních oznámeních hrou, která má zastřít to, že zákon je špatný, neproveditelný, že hrozí chaos a že důkazy na ministerstvu o tom jsou". Obvinění by podle něj zasloužil spíše Rath za špatnou přípravu zákona. Za chybu považuje i to, že Rath nepředložil poslancům při schvalování zákona související vyhlášky. Ty nyní ministerstvo zpracovává, například o personálním a technickém vybavení nemocnic.

V připomínkovém řízení navrhlo ministerstvo novelu zákoníku práce, aby byla v souladu se zákonem a zaměstnanci neziskových nemocnic měli zajištěny tabulkové platy. "Tady je vidět, že reálně pracuji se zákonem, byť o něm vím, že je špatný. Kdybych jen vytvářel problémy jako doktor Rath, budu dělat mrtvého brouka," dodal Julínek.

O odkladu zákona má příští týden jednat zdravotní výbor a dát své doporučení sněmovně. "Tomu nebudeme sekundovat," odpověděl Rath na dotaz, zda ve sněmovně odsunutí účinnosti zákona podpoří. Dodal, že když opouštěl ministerstvo, bylo vše rozpracováno tak, aby se nemocnice mohly od 28. listopadu začít měnit v neziskové. ODS to podle něj ale stihnout nechce. Jako strategii ODS vidí, že nyní dělá tato strana vše pro to, aby se přípravy nestihly, a pak bude hlásit, že za chaos může Rath.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám