Hlavní obsah

Vesecká popřela Langerovy informace o odposleších

PRAHA

V souvislosti s prověřováním úniku takzvané Kubiceho zprávy není odposlouchávána dvacítka politiků či novinářů, prostory v Poslanecké sněmovně, Český rozhlas ani ministerstvo vnitra. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to v neděli oznámila nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká. Informace, kterou tento týden dostal ministr vnitra Ivan Langer, není podle ní pravdivá.

Článek

"Není odposlouchávána sněmovna, není odposloucháváno ministerstvo vnitra, není odposloucháván Český rozhlas a stejně tak není odposloucháváno dvacet poslanců či novinářů za účelem toho, aby došlo k nějaké diskreditaci nebo k získání nějakých informací," prohlásila Vesecká.

K dotazu Moravce, zda lze říci, že v případu není odposloucháván nikdo, uvedla, že se nyní nemůže vyjadřovat k tomu, jaké kroky se při prověřování činí. O zprůhlednění se pokusí poté, co prověřování skončí.

Vesecká: zákon porušen nebyl

"Pokud se týká všech úkonů trestního řízení, všechny úkony jsou zákonné," prohlásila Vesecká k podezření, že při prověřování úniku Kubice zprávy do médií byl porušen zákon. Kabinet Mirka Topolánka (ODS) dal před několika dny najevo, že podezírá minulou vládu Jiřího Paroubka z toho, že mohla využívat odposlechy k "fízlování" politických protivníků nebo nepohodlných novinářů.

O tom, že kvůli vyšetřování úniků ze zprávy policejního důstojníka Jana Kubiceho může být odposloucháváno zhruba 20 ústavních činitelů a žurnalistů, se dozvěděl ministr vnitra Ivan Langer (ODS) z novinářských kruhů.

Původně prý nechtěl věc zveřejňovat. Otázku týkající se odposlechů však položil na středeční tiskové konferenci po jednání kabinetu novinář Českého rozhlasu, který je údajně také odposloucháván. Paroubek ale popřel, že by on či vláda nařídili odposlechy, záležitost označil za "skandál bez důkazů". O Langerovi řekl, že je lhář.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám