Hlavní obsah

Vláda v tichosti vyměnila Karáska za Litomiského

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dny Svatopluka Karáska, coby vládního zmocněnce pro lidská práva, jsou definitivně sečteny. Vláda ho totiž ve středu v naprosté tichosti odvolala z funkce, aniž by o tom informovala na tiskové konferenci. Nástupcem Karáska se od včerejška stal exposlanec Jan Litomiský (ODS).

Článek

"Ano, je to tak a já se proti nebouřím. Každá vláda má právo si určit svého zmocněnce. Vzhledem k tomu, že ale nemá ještě mandát, tak se divím, že se pouští do takových změn," řekl v pátek na dotaz Práva Karásek. K odvolání podle něj došlo bez udání důvodů. Na webové stránce úřadu vlády však v pátek v poledne ještě nebyla personální změna provedena.

Třiašedesátiletý Litomiský není na politické scéně neznámou tváří. Byl signatář a mluvčí Charty 77 a angažoval se ve Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných, za což byl odsouzen ke tříletému vězení. Po listopadu 1989 byl poslancem České národní rady a pak Poslanecké sněmovny, když z OF přešel do Křesťanské demokratické strany, jež se pak sloučila s ODS. Před deseti lety jako kandidát ODS v Pelhřimově neuspěl v druhém kole při volbách do Senátu.

Osud jeho předchůdce, šestašedesátiletého evangelického faráře Karáska, byl velmi podobný. V roce 1976 byl půl roku ve vyšetřovací vazbě při soudním procesu se skupinou The Plastic People of the Universe. Podepsal pak Chartu a na nátlak tehdejších státních orgánů odešel do emigrace. V minulém volebním období byl zvolen jako nezávislý poslancem za čtyřkoalici. V březnu 2004 vstoupil do US-DEU a vzápětí se stal místopředsedou strany. Téhož roku se stal zmocněncem vlády ČR pro lidská práva a prvním místopředsedou Rady vlády ČR pro záležitosti romské komunity.

Unionista Karásek se v nadcházejících volbách bude pokoušet o senátorské křeslo v Praze 12. Jeho soupeři budou mj. bývalá ministryně Květoslava Kořínková (ČSSD), onkolog Pavel Klener (SZ) či moderátorka Mirka Čejková (Politika 21).

Reklama

Související články

Paroubek: Karáskovy síly jsme přecenili

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) se v úterý otřel o působení Svatopluka Karáska (US-DEU). S nevolí hodnotí jeho činnost vládního zmocněnce pro vykoupení vepřína...

Výběr článků

Načítám