Hlavní obsah

Lidovci váhají s podporou vlády ODS

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kde sežene Mirek Topolánek 101 poslaneckých hlasů, které by vyjádřily jeho vládě podporu, je stále ve hvězdách. Kromě 81 hlasů poslanců ODS si totiž nemůže být jistý ani jediným hlasem z ostatních stran, takže možná nedosáhne ani na stovku.

Článek

Přitom Topolánek nedávno vyjádřil předpoklad, že rovnost hlasů (100:100) při rozhodování o důvěře by mohla stačit, aby vláda nemusela podat demisi a pokračovala tak u vesla.

Soc. dem i komunisté odmítají podpořit Topolánka jednoznačně. Lidovci a zelení váhají. Tolerance však znamená při hlasování totéž co podpora. Odchod ze sálu totiž sníží počet hlasů potřebných pro vyslovení důvěry. V poslaneckém klubu KDU-ČSL jsou dva názory: tolerovat nebo podpořit.

Lidovci zřejmě odejdou ze sálu

"Z dosavadních předběžných debat vím, že převažoval postoj vládu tolerovat," řekla včera Právu předsedkyně poslanecké frakce KDU-ČSL Vlasta Parkanová. Dodala, že rozhodnou až stranické orgány. Sama je spíše pro toleranci. "Aktivním hlasováním na podporu vlády přebírám odpovědnost a já nemohu odpovídat za to, co nemohu ovlivnit, a tím myslím hlavně exekutivu," uvedla Parkanová. Dodala, že určitě nebude hlasovat proti vládě ODS.

Také poslanec Tomáš Kvapil si myslí, že vyvážené by bylo pouze ODS tolerovat. "Protože v té vládě nemáme své zastoupení, byl bych pro to, abychom se zdrželi hlasování," uvedl Kvapil. Podobně se již vyjádřil pro včerejší Právo bývalý šéf strany Miroslav Kalousek. Ten uvedl, že je pro "mírnou nezúčastněnou podporu", tedy pro odchod z jednacího sálu.

Šojdrová: KDU-ČSL bude jednotná

Podle poslankyně Michaely Šojdrové by země konečně potřebovala vládu. "Toto hledisko u mě převažuje nad hlediskem stranickým," řekla Právu Šojdrová. Dodala, že bude záležet na programovém prohlášení. Podle ní je pravděpodobné, že ačkoli jsou názory ve straně na důvěru vládě ODS rozdílné, nakonec bude klub lidovců vystupovat jednotně.

Jiří Carbol uvedl, že počká, jak se většinově rozhodnou, ale "neměl by problémy tolerovat vládu Mirka Topolánka".

Úřadující předseda lidovců Jan Kasal nechtěl říkat, zda je možná podpora či tolerance menšinové vlády ODS. Podle něj nejdříve musí rozhodnout celostátní výbor a poslanecký klub.

Také pro poslance strany zelených by mohla podpora ODS znamenat problém, zvláště pokud bude chtít prosazovat výstavbu dalších jaderných bloků.

Reklama

Související témata:

Související články

U lidovců vznikl Nový kvas, kritizuje vedení

Obrodit KDU-ČSL chce skupina lidovců, která založila uvnitř strany hnutí Nový kvas. Před časem vydala výzvu, která volá po obnovení vnitrostranické demokracie....

Výběr článků

Načítám