Hlavní obsah

Paroubek si řekl v ČSSD o podporu proti Zemanovi

Právo, alm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se ve čtvrtek nechal podpořit mimořádně svolaným aktivem sociálních demokratů. Členové politického grémia, stínové vlády a krajští lídři ČSSD vyjádřili konsensus s Paroubkovou politikou. Šéf soc. dem. to oznámil na tiskové konferenci v Lidovém domě. Funkcionáři tak nepřímo odmítli schůzky, které za Paroubkovými zády pořádá s ministrem financí Vlastimilem Tlustým bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Expremiér Jiří Paroubek s expremiérem Milošem Zemanem na chalupě

Článek

"Požádal jsem je, aby se vyjádřili jednoznačně, zda podporují kurz, který prosazuji, a i některé další kroky, které budu činit, a jednoznačně ze všech úst přítomných to tak zaznělo. Konsensuálně, bez mé přítomnosti," přiblížil pak Paroubek na dotaz Práva průběh schůze.

Zeman po setkání s Tlustým a nejnověji ve včerejších HN kritizoval rozpočtovou politiku soc. dem. vlád, které přišly po něm. "To, co předvedli můj nástupce Vladimír Špidla a ministr financí Bohuslav Sobotka, za jejichž éry deficit vyletěl nahoru, je hanebné a naprosto zbytečné," řekl Zeman. Vyslovil se rovněž pro zrušení všech sociálních opatření, která politici navrhli a přijali před letošními volbami do Sněmovny.

"Vedení musí respektovat i Zeman"

Paroubek na dotaz Práva k Zemanovým výrokům uvedl: "Já bych to nepřeceňoval, na druhé straně to nechci podceňovat a já s tím názorem hluboce nesouhlasím." Dodal, že se sešel se Zemanem v poslední době dvakrát a neslyšel nikdy, že by ho vyzýval k tomu, aby strana začala škrtat mandatorní výdaje sociálního charakteru.

"Pan Zeman je v tuto chvíli důchodce. Já respektuji to, co udělal pro soc. dem., ale myslím si, že pokud jde o jednání za soc. dem., že ČSSD má svého předsedu řádně zvoleného sjezdem, že má své vedení řádně zvolené sjezdem a to musí respektovat každý, i Miloš Zeman," prohlásil Paroubek.

Dodal, že pokud Zeman se bude ucházet v budoucnu o nějakou funkci, že tak může učinit. "Zcela nepochybně tak může učinit na sjezdu. Pokud tak nechce učinit, zůstane důchodcem z Vysočiny."

Sobotka: zemanovci v naprosté menšině

První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka Právu k průběhu včerejšího zasedání ČSSD řekl: "Jednání vyznělo jako podpora postupu předsedy soc. dem. Pokud jsou lidé, kteří s tímto postupem nesouhlasí, jsou evidentně ve všech krajských organizacích ve výrazné menšině. Vlastně kromě pánů Zemana a Rusnoka nevím o nikom."

Podle Sobotky šlo o velmi reprezentativní jednání, bylo tam víc lidí, než obvykle chodí na jednání předsednictva ČSSD. "Tento názor byl velmi důležitý," zdůraznil Sobotka a dodal, že kvůli stejnému tématu nemají potřebu měnit rytmus jednání předsednictva a ÚVV strany. Včerejší shromáždění totiž nemá žádnou oporu ve stanovách soc. dem. a jeho závěry nejsou pro nikoho závazné.

Reklama

Výběr článků

Načítám