Hlavní obsah

Trestům se vyhýbají tisíce odsouzených

Právo, ČTK, sta
PRAHA

Téměř 5 600 odsouzených se v České republice vyhýbá nástupu do vězení. Jde o nejvyšší počet těchto případů od roku 2002. Na čtvrteční tiskové konferenci to oznámil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil spolu s ředitelem vězeňské služby Luďkem Kulou. Ministr uvažuje o tom, že v budoucnu by se tito lidé mohli svým jednáním připravit o možné podmíněné propuštění na svobodu.

Článek

To ale není jediná změna, kterou by chtěl Pospíšil ve funkci prosadit. Stejně jako jeho předchůdce se nevzdal myšlenky vzniku detenčních ústavů pro pachatele zvlášť závažných trestných činů.

"Chtěli bychom, aby do těchto institucí byli umístěni například pachatelé sexuálně motivovaných deliktů, kteří by jinak byli v psychiatrických léčebnách, odkud často utíkají," vyjádřil se ministr.

Ředitel vězeňské služby Kula zase v souvislosti s nedávným případem útěku dvou vězňů v Odolově ubezpečil, že bezpečnost bude zlepšena i ve věznicích s mírnějším režimem. Hodlá totiž pořídit speciální detekční zařízení, které je schopno odhalit vězně pokoušející se o útěk např. v kontejneru naloženém na kamion.

Pospíšil dále hodlá navrhnout, aby si odsouzení pobyt ve vězení hradili ve větší míře, než je tomu nyní. Také chce, aby vězni již nemohli odmítnout práci, kterou by jim vězeňská správa nabídla u soukromého subjektu.

Problém zaměstnanosti vězňů je dobře vidět, pokud srovnáme průměr v EU, kde se pohybuje nad hranicí 50 procent. V České republice je to pouze 46 procent. "Je tu asi 20 procent vězňů, kteří nikdy nepracovali a pracovat nebudou," řekl Kula.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám