Hlavní obsah

Ministryně školství nevyloučila školné

– PRAHA
Právo, ťas

Ministryně školství Miroslava Kopicová řekla na středečním setkání s rektory a studenty českých vysokých škol v Praze, že se vláda v programovém prohlášení zaváže, že nezavede takové školné, které by jakkoli bránilo v přístupu ke studiu. Nevyloučila tak, že nějaké školné zavedeno bude.

Článek

Pokud jde o plán zavést školné prostřednictvím tzv. odložených plateb studentů vysokým školám, řekl na setkání premiér Mirek Topolánek, že si ho teď netroufá prosadit. "To, že na tom budeme pracovat, je jedna věc, že to ve zkráceném mandátu, který máme, nebudeme schopni prosadit, je věc druhá," řekl. Systém odložených plateb znamená, že student škole zaplatí školné, až když začne pracovat a dosáhne určitého platu.

Kopicová už dříve oznámila, že počet studentů na vysokých školách by měl stoupnout až na 320 000, tedy přibližně o 19 000 oproti současnému stavu. Naznačila, že očekává "boj s ministrem financí" na téma zvýšení rozpočtu svého resortu, které si plánované rozšíření počtu studentů vyžádá. Ve středu na dotaz Práva upřesnila, že potřebná částka se pohybuje kolem dvou miliard korun, zatím má přislíbenu jednu miliardu.

Peníze na základní školství se asi přesunou na vysoké školy

"Kdyby se více než miliarda nenašla, znamenalo by to především ohrožení dalších výdajů, k nimž jsme vázáni předchozími usneseními vlády, třeba sociálních stipendií pro studenty," připustila ministryně. Další prostředky lze podle ní získat díky tomu, že ubývá žáků na základních školách, a peníze je proto možné přesunout na vysoké školství.

Letos by měly VŠ od ministerstva školství dostat asi 19 miliard Kč. Peníze jsou určeny na financování studentů, stipendií a výzkumu.

Reklama

Související témata:

Související články

Programy narážejí nejen v rovné dani

Možné spojení ODS a Strany zelených (SZ) ve vládě mohou narušit některé zásadní body jejich předvolebních programů. Rozcházejí se mimo jiné v přístupu k daním,...

Výběr článků

Načítám