Hlavní obsah

ČEZ prý lhal o bezpečnosti Temelína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEMELÍN

Podle dvou jihočeských nevládních organizací společnost ČEZ nepravdivě informovala Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE) o bezpečnosti Jaderné elektrárny Temelín. Problém se týká pojistných ventilů u primárního okruhu, které mají zabránit přetlaku vedoucímu až k havárii s únikem radioaktivních látek. Podle Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) a mluvčího Temelína vážné nebezpečí nehrozí.

Článek

Odborníci z MAAE podle ekologů tento problém zjistili již v roce 1996 a upozornili na nutnost jeho odstranění. Firma ČEZ měla ještě téhož roku odpovědět, že záležitost vyřešila. Stejné stanovisko prý uvedl i SÚJB. Informace sdružení získala z nejmenovaného zdroje uvnitř elektrárny.

"ČEZ informoval MAAE, že problémy byly odstraněny, ale nebylo tomu tak. S tím, co jsme zjistili, se dnes obracíme na MAAE. Klademe jim otázku, jestli o této záležitosti ví a co s tím hodlají dělat," řekla Monika Machová z Jihočeských matek.

Nefunkční ventily mohou způsobit explozi

Ventily podle Edvarda Sequense ze Sdružení Calla fungují jako jakási pojistka v tlakovém hrnci. Pokud nepracují správně, může nádoba explodovat. Ventily na Temelíně jsou údajně nastaveny na vyšší tlak, než na který jej kvalifikoval výrobce. Hrozí tak jejich poškození. Aktivisté hodlají o problému informovat i krajský stavební úřad, který řeší kolaudaci temelínských bloků.

"Informace jsou zevnitř elektrárny, ale nechali jsme si je ověřit i u SÚJB. ČEZ se snaží nadále bagatelizovat věci, které na Temelíně jsou i pro MAAE," řekl Sequens.

Aktivisté prý chtějí ovlivnit kolaudaci elektrárny

Mluvčí Temelína v reakci na prohlášení aktivistů uvedl, že elektrárna má stanovisko od výrobce, podle něhož jsou ventily plně kvalifikovány. ČEZ si podle něj nechává zároveň zpracovávat i nezávislý posudek. "V žádném případě jsme záměrně neinformovali špatně. Dodržujeme projektové parametry, které jsou pro tyto ventily nastaveny. Nepovažujeme to za něco, co by ohrožovalo jadernou bezpečnost," řekl mluvčí Temelína Milan Nebesář. Nevyloučil, že zveřejněním informace se aktivisté snaží ovlivnit právě probíhající kolaudaci Temelína.

Pojistné ventily jsou podle SÚJB navíc pravidelně testovány. "Ventily nepracují, nejsou v provozu, jsou tam jako pojistka. Nastavení je kvalifikované na hodnoty, které tam jsou. Všechny analýzy, že je to podle projektu správně, již proběhly," řekla předsedkyně úřadu Dana Drábová.

Reklama

Související články

Temelín je podle ekologů prolezlý rzí

Jihočeští ekologové ve středu v Českých Budějovicích tvrdě napadli činnost státního jaderného dozoru v souvislosti s Temelínem. Státní úřad pro jadernou...

Temelín nemá kolaudaci na první blok

Podle ministerstva pro místní rozvoj nemají ekologické organizace právo být účastníky kolaudačního řízení. Proto ministerstvo zrušilo rozhodnutí jihočeského...

Temelín stojí kvůli problémům s palivem

Odstavení prvního bloku elektrárny v Temelíně s týdenním předstihem proti původnímu plánu je údajně způsobeno utajovanými závažnými potížemi s jaderným...

Výběr článků

Načítám