Hlavní obsah

Langer chce prošetřit tvrzení o sledování politiků a novinářů

Právo, Novinky, ČTK, gö, alm
PRAHA

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) popřel, že by ve středu po jednání vlády prohlásil, že asi dvacet politiků a novinářů sleduje policie kvůli vyšetřování úniků z tajné zprávy šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho. Trvá na tom, že pouze odpovídal na dotaz redaktora Českého rozhlasu, zda ví, že novinářovy hovory jsou odposlouchávány.

Článek

"O tom, že jste odposloucháván vy mojí inspekcí, nevím. Nicméně platí, že dnešního dne jsem i já obdržel informaci, že v souvislosti s takzvaným únikem Kubiceho zprávy může být odposloucháváno zhruba dvacet ústavních činitelů a novinářů," řekl Langer redaktorovi, který se ho ptal na informace o svém odposlouchávání.

Langer v podvečer zdůraznil, že nic kategoricky neoznámil, ale že hovořil pouze o možnosti. Informaci se prý dozvěděl z novinářských kruhů textovou zprávou na mobilní telefon. "Tuto informaci považuji za natolik závažnou, že jsem ji nemohl ponechat bez povšimnutí," uvedl Langer na večerní tiskové konferenci, které se zúčastnila také nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká.

Vesecká prošetří, zda byl porušen zákon

"Za zásadní považuji to, že informace, které byly poskytnuty ministrem vnitra budou důkladně prověřeny. Dozoroví státní zástupci provedou prověrky v těch trestních věcech, kterých by se to mohlo týkat," řekla Vesecká. "Předpokládám, že v příštím týdnu budou zveřejněny závěry o zákonnosti postupu orgánů činných v trestním řízení," dodala nejvyšší státní zástupkyně s tím, že veřejnost se pouze dozví, zda byl nebo nebyl porušen zákon.

Pokud tedy byli politici nebo novináři odposloucháváni na základě rozhodnutí soudce, k porušení zákona nedošlo. (viz sloupek)

Místopředseda ODS Petr Nečas řekl Frekvenci 1, že půjde zřejmě o legální odposlechy: "Zřejmě tam formální souhlas soudu je. Na druhou stranu může jít o odposlechy nelegitimní a dokonce protizákonné v tom slova smyslu, že k nim nebyl důvod."

To zpochybnil bývalý ministr vnitra František Bublan (ČSSD). "Chtěl bych vidět toho soudce v naší zemi, který by povolil odposlechy na Sněmovnu nebo dokonce na novináře," řekl Bublan.

Topolánek: jsme obětí fízlování

Premiér Mirek Topolánek použil tvrdších slov: "Vládní politici jsou obětí fízlování." Podle Langerových informací policie zřejmě odposlouchává například místa ve Sněmovně, na ministerstvu vnitra či v Českém rozhlase i některé soukromé prostory.

Topolánek žádal okamžité prošetření podezření. "Pokud se naše obavy potvrdí, je to naprosto nevybíravý způsob, jak minulá vláda kontroluje současnou vládu," uvedl premiér.

Vláda ODS podezřívá bývalý kabinet Jiřího Paroubka (ČSSD), že odposlechy jsou záminkou k "fízlování" nepohodlných osob. "Teď by se mělo zjistit, zda to byl standardní postup nebo politický motiv," řekl na tiskové konferenci Langer.

Paroubek: Langer je hnusný lhář

Expremiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek v reakci na Langerovo tvrzení pro Právo uvedl, že ministr vnitra Langer je hnusný lhář, ze kterého se mu chce zvracet.

"Rád bych viděl jakýkoli důkaz, přímý nebo nepřímý, a protože vím, že žádný takový důkaz neexistuje, tak můžu říct, že pan Langer je lhář. Je to hnusná záležitost, snaha podpásovým úderem vyrovnávat si účty s politickým protivníkem," prohlásil Paroubek, který je na návštěvě Německa. "Vyzývám jej, aby přijal odpovědnost a okamžitě odstoupil ze své funkce," dodal.

Ihned po večerním návratu do Prahy bude podle svých slov se svým právníkem celou věc posuzovat a s velkou pravděpodobností podá na Langera trestní oznámení.

Odposlechy a zákony

Pravidla pro odposlechy řeší trestní řád (č. 141/1961 Sb.) i zákon o Policii ČR (č.283/1991 Sb.) O použití odposlechů rozhoduje soudce, výjimečně státní zástupce.

Odposlouchávat smí policie, zpravodajské služby, celníci a vězeňská služba. Kontroluje je sněmovní komise pro kontrolu použití operativní techniky a také soudci.

Odposlechy jsou vždy nařízeny kvůli konkrétnímu podezření. Vše, co s prověřovaným tématem nesouvisí, musí být skartováno.

Kriminlisté mohou odposlouchávat pouze při řešení zvlášť závažných trestných činů, například vražd, teroristických akcí či obchodů s drogami.

Zdroj: ČTK

"Chce se mi z něj opravdu zvracet. Je to hnus, s kterým jsem se ještě za šestnáct měsíců pobytu ve vrcholové politice nesetkal. Snad se to dá srovnat jenom s kauzou Kubice, s tím obviněním z mé údajné pedofilie nebo mého údajného podílu na vraždě podnikatele Mrázka, nebo mých údajných zahraničních kont. Myslím si, že to vychází ze stejné dílny pánů Langerů a dalších," dodal Paroubek.

Reklama

Výběr článků

Načítám