Hlavní obsah

Nova: princ Sání v Kataru souzen nebude

Katar podle analýzy, kterou si nechal vypracovat nový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), nevyvíjí žádnou snahu o zahájení soudního jednání v případu katarského prince Hámida bin Abdal Sáního. Země navíc již rok blokuje podpis přislíbené smlouvy o vzájemném vydávání stíhaných osob. Uvedla to televize Nova.

Článek

Člen katarské královské rodiny byl v Česku souzen za sex se školačkami. Pospíšilův předchůdce Pavel Němec však (US-DEU) později rozhodl o předání Sáního případu do vlasti. Za vstřícným gestem byl údajně právě závazek Kataru, že s Českem uzavře dohodu o vydávání osob.

"Žádné další úkony ve věci nenastaly. Soudní řízení neprobíhá," řekl Nově Pospíšil. Katarské úřady podle Novy oddalují zahájení procesu nejrůznějšími dotazy. Úředníci například tvrdili, že ve spisu nemohou najít diskety s fotografiemi. Česká strana je tak musela informovat o tom, že jsou v zapečetěné obálce uvnitř spisu.

Analýza ministerstva také tvrdí, že Katar nechce podepsat smlouvu o vzájemném vydávání stíhaných osob. "Za poslední rok naše velvyslanectví nesčetněkrát urgovalo katarskou stranu a vyzývalo ji k reakci. Ta však zatím nepřišla," potvrdil televizi mluvčí ministerstva zahraničí Richard Krpač.

Němec: vina není na mé straně

Exministr Němec nesouhlasí s názorem, že za současné problémy může právě on. "To je subjektivní interpretace nového ministra spravedlnosti. Je nyní na ministerstvu zahraničních věcí a na ministerstvu spravedlnosti, aby dokázala tyto závazky vynutit," řekl Nově. To ale podle Pospíšila představuje problém - Katar je totiž suverénním státem, kterému Česko nemůže nic diktovat.

Sání byl u Obvodního soudu pro Prahu 2 nepravomocně odsouzen za sex se 16 nezletilými a mladistvými dívkami ke 2,5 roku vězení. Obvodní soud ho odsoudil přesto, že Němec po podání obžaloby rozhodl o předání případu do Kataru. Obvodní a posléze i Městský soud v Praze dospěly k názoru, že ministrovo rozhodnutí bylo nezákonné. Nejvyšší soud však posléze prohlásil, že zákon ministrovi umožňuje takové rozhodnutí učinit. Loni v srpnu proto pustil Sáního z vazby a umožnil jeho převoz do Kataru. Princ byl po příletu domů zatčen, strávil dva dny ve vězení a poté byl propuštěn na kauci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám