Hlavní obsah

ČR je mým druhým domovem, řekl kambodžský král

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Návštěva Česka znamená pro kambodžského krále Norodoma Sihamoniho mnohem více než obvyklá oficialita. Po úterní schůzce s prezidentem Václavem Klausem na Pražském hradě řekl, že Česká republika je jeho druhým domovem. Sihamoni v Praze strávil část dětství. Před novináři mluvil perfektní češtinou, v níž byl jen nepatrný cizokrajný nádech, a neskrýval dojetí ze svého pobytu.

Článek

"Nemohu tuto návštěvu srovnat s žádnou jinou mou zahraniční cestou. Je to pro mne výjimečná událost. Moje cesta do České republiky je pro mne mnohem více než jen oficiální návštěva," prohlásil kambodžský král. Řekl, že se jako král i jako člověk vrací do země, kde má mnoho přátel z doby, kdy zde v letech 1962 až 1975 studoval. "Prahu jsem si zamiloval," konstatoval.

Sihamoni a Klaus vyzvali k rozvoji česko-kambodžských vztahů na politické, obchodní a kulturní úrovni. Podle Klause nyní nejsou příliš intenzivní. Král doufá, že jeho pobyt v české metropoli to pomůže změnit.

Český prezident si náklonnosti asijského monarchy velmi váží a soudí, že je vhodné ji využít. "Je v zájmu České republiky, abychom rozvíjeli styky. Je unikátní věcí, že máme přítele v daleké Kambodži," uvedl Klaus, jenž rovněž ocenil královu znalost češtiny. "První král cizí země, který mluví česky - to je naprosto mimořádné," zdůraznil.

Srdečné setkání po letech

Nečekané a srdečné objetí dnes oživilo formální pietní akt u památníku legionářů, kterého se na Vítězném náměstí v Praze zúčastnil kambodžský král Norodom Sihamoni. Po položení věnce k památníku přišla kambodžského krále pozdravit dcera jednoho z králových bývalých profesorů Jana Šimková, rozená Kořínková. Král ji objal a poté představil svým sestrám.

Jana Šimková nynějšího krále učila kdysi francouzštinu. Poznal ji však podle ní hlavně díky jejímu otci Janu Kořínkovi, který Sihamoniho také učil. "Hrozně si tenkrát rozuměli. Poté co (král Sihamoni) odjel, psal mu ze všech možných končin," řekla Šimová. Jan Kořínek se již s králem setkat nemohl, protože zemřel dříve, než mohl Sihamoni do České republiky přijet.

Do Československa přijel v roce 1962

V Československu se princ Sihamoni ocitl jako devítiletý v roce 1962. Rodiče do Prahy chlapce poslali, aby získal taneční vzdělání. Už v jedenácti letech poprvé vystoupil v Čajkovského Louskáčkovi v Národním divadle. Ve studiu pokračoval na konzervatoři, kde zvítězil v baletní soutěži. Tanec poté studoval také na AMU. Akademii ukončil s výborným prospěchem v roce 1975.

Znovu navštívit Československo nesměl až do roku 1990. Od té doby se do země vrátil několikrát. Nyní však přijel poprvé jako král.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám