Hlavní obsah

Kühnl: o korupci v kauze Unipetrol nevím

– PRAHA
Právo, ČTK, sta

Bývalý ministr obrany Karel Kühnl v úterý vypověděl před polskými prokurátory, že v kauze prodeje Unipetrolu polskému koncernu PKN Orlen neví o žádném korupčním jednání. Kühnl byl členem prezídia Fondu národního majetku (FNM) a podepisoval smlouvy při privatizaci petrochemického holdingu.

Článek

"Vyšetřování bylo vedeno korektně, otázky kladl pouze český vyšetřovatel, polský prokurátor se výslechu nijak neúčastnil," sdělil Kühnl. Vyšetřovatele na Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu podle něj zajímal průběh privatizace, činnost všech institucí a souvislost s případnou korupcí.

"Vyšetřovatelé se na případnou výši úplatku neptali. Ptali se obecně, zda vím nebo nevím, že by někdo byl uplácen, nebo že by se úplatky nabízely," řekl Právu Kühnl s tím, že o ničem takovém neví.

Polští státní zástupci požádali o výslech 18 lidí. Jsou mezi nimi i bývalí premiéři Stanislav Gross, Vladimír Špidla a Jiří Paroubek. Svou výpověď má už za sebou někdejší šéf Paroubkova kabinetu Zdeněk Doležel, který proslul svým výrokem o "pěti na stole v českých". [celá zpráva]

Kühnl k osobě Doležela řekl, že ho viděl jenom několikrát, že ho nezná a jeho výroky nebude komentovat.

"Já jsem se účastnil práce poradní komise vlády, která byla ustanovená na meziresortním základě," řekl. Nikdy prý nezaregistroval žádný nátlak na Fond národního majetku při podepisování smluv o privatizaci Unipetrolu. "Nejenom, že jsem nezaznamenal případný úplatek v této věci, ale ani netuším, jaká by byla podstata takové žádosti. Cena, která byla nabídnuta, byla podstatně vyšší než všechny předchozí odhady," uvedl.

Polští vyšetřovatelé se o privatizaci Unipetrolu začali zajímat v souvislosti s podezřením na korupci a škodu, která mohla být způsobena firmě PKN Orlen. Někdejší manažer Orlenu Krzysztof Kluzek totiž tvrdí, že od polského lobbisty Jacka Spyry slyšel o úplatcích 42 miliónů eur (asi 1,2 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám