Hlavní obsah

Bodový systém připravil o řidičák už deset lidí

PRAHA

Bodový systém funguje přes dva měsíce a ministerstvo dopravy za tu dobu stačilo připravit několik statistických poznatků. O řidičský průkaz v České republice už přišlo deset řidičů, kteří nasbírali maximální počet dvanácti trestných bodů. Alespoň jeden bod už dostalo 72 500 dalších.

Článek

Bodový systém je podle Jana Kněžínka z odboru agend řidičů ministerstva dopravy základním kamenem toho, že za prázdniny bylo na silnicích nejméně nehod a mrtvých, než tomu bylo v předchozích letech. Jenže lidem už opět otrnulo.

Podle policie se ve srovnání s počátkem prázdnin ukázněnost řidičů snížila. Poslední víkend byl na silnicích tragický. V sobotu a v neděli zemřelo při dopravních nehodách celkem 16 lidí, nejvíce od červencového zavedení nového silničního zákona a bodového systému. [celá zpráva]

Zároveň platí, že na statistiky nehodovosti má výrazný vliv zákonná změna, která zvedla hranici, od níž platí povinnost ohlásit dopravní nehodu policii, z 20 000 na 50 000 korun. Například hasiči tak na mnoha místech v republice na rozdíl od policistů o prázdninách snížení počtu nehod nezaznamenali.

Upravit či ne?

Ministerstvo nyní podporuje zvýšení trestné hranice na třeba až 18 bodů, jak navrhuje vláda. [celá zpráva] "Bodový systém by měl být výchovný, ale je trochu represivní," řekl Stanislav Huml z Expertního ústavu silniční a městské dopravy, který se podílel na návrzích ministerstva.

Vláda nyní plánuje normu upravit - doporučila Sněmovně projednat a schválit novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích, ve které poslanci ODS navrhují zvýšit hranici 12 trestných bodů pro řidiče na 18.

Ministerstvo dopravy chce v silničním zákoně odstranit hlavně nelogičnosti. "Není to žádný signál ke změkčování," uvedla náměstkyně úřadu Daniela Kovalčíková. Jednou z nich je situace, kdy je cyklista potrestán vysokou pokutou za nehodu, při které zraní jen sám sebe.

Anketa

Měl by bodový systém přejít z maximálních 12 na 18 trestných bodů?
Ano
52,7 %
Ne
47,3 %
Celkem hlasovalo 13943 čtenářů.

Reklama

Související články

Mnoho řidičů už se blíží k hranici 12 bodů

K hranici 12 bodů, znamenající odebrání řididičského průkazu na jeden rok, se už blíží první řidiči A to je bodový systém v platnosti dva a půl měsíce. Jejich...

Výběr článků

Načítám