Hlavní obsah

Klaus proti Bursíkovi: globální oteplování je fikce

– BRNO
Právo, znk

Prezident Václav Klaus a předseda Strany zelených (SZ) Martin Bursík si ostře vyměnili názory na životní prostředí při pondělním semináři Centra pro ekonomiku a politiku pod názvem "Ekologické pravdy a mýty", který se konal v Brně.

Článek

Podle Klause se problémy životního prostředí vyřeší ekonomickým růstem a s ním stoupajícími požadavky obyvatel na kvalitu života. Na což Bursík kontroval: "Tato debata chce navodit pocit, že je vše v pohodě. Ale takové bezstarostné prostředí existuje jenom v tomto sále."

Podle šéfa zelených je úkolem politiků zahrnout cenu znečišťování do ekonomických nákladů. Popíchl přitom prezidenta, který do Brna přijel vozem Audi A8, zatímco on okctavií na řepkový pohon, čímž zatížil přírodu daleko méně. "Nejsme v socialismu a kdo znečišťuje, by měl platit," podotkl Bursík.

V projevu si rovněž posteskl, že vlivem globálního oteplování ubývá ledovců. "Jako horolezec sám pozoruji, že ledovců v Alpách a Himálajích ubývá," řekl Bursík.

Tři na jednoho

Klaus okomentoval jeho řeč slovy: "Polemizoval bych s každou vaší větou." Příspěvek předsedy SZ označil za klasický příklad, jak se "nemá a nesmí diskutovat o věcných datech". "Globální oteplování způsobené lidmi je nesmyslná fikce," řekl Klaus a dodal: "Dá se naopak předpokládat, že když se oteplí oceán, nad Antarktidou bude více sněžit a masa ledovců naroste," uvedl Klaus.

Doporučil Bursíkovi, aby si z debaty vzal to, že mýtus udržitelného růstu a obnovitelných zdrojů není na vážnou diskuzi.

Bursík odpověděl tím, že mylně očekával, že prezident bude vystupovat v roli moderátora. "Místo toho to bylo tři proti jednomu," zažertoval Bursík směrem k ministru průmyslu a obchodu Martinu Římanovi a publicistovi Ivanu Brezinovi, kteří byli v diskusi na straně prezidenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám