Hlavní obsah

Langer dal Husákovi ultimátum

Právo, Jakub Troníček, Jan Chmelíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový ministr vnitra Ivan Langer (ODS) dal policejnímu prezidentovi Vladislavu Husákovi čas do konce roku na to, aby zajistil modernizaci 300 policejních služeben. Pokud to nestihne, je Langer připraven policejního šéfa odvolat. Na rekonstrukci jedné služebny přitom ministerstvo vyčlení dva milióny korun.

Článek

"Minulý týden jsem policejnímu prezidentovi řekl, že mám v ruce stříbrný tác a na něm maketu jeho hlavy, a to z toho důvodu, že pokud se nezrealizuje první část projektu na modernizaci policejních služeben ještě v tomto roce, budu ho za to činit odpovědným," řekl Právu Langer.

"Prezident a jeho ekonomický náměstek se nyní musí ukázat jako správní manažeři, kteří jsou schopni pro své podřízené něco udělat," podotkl ministr. Zároveň dodal, že v rozpočtu je na tento projekt vyčleněno zhruba 613 miliónů korun.

"Počítáme přitom s částkou zhruba 2 milióny na jednu služebnu, takže do konce roku můžeme zmodernizovat zhruba 300 služeben," uvedl Langer. Zároveň přiblížil, co by se podle něj mělo na služebnách do konce roku změnit.

Ministr: už žádné consuly

"Jsem přesvědčený, že za tyto peníze se dá služebna skutečně proměnit. Dá se přiměřeně zrekonstruovat, vymalovat a vybavit novým nábytkem a technikou. Nechci, aby bylo možné nadále potkávat policistu sedícího na staré rozvrzané židli u okopaného stolu, jak dvěma prsty datluje na starém psacím stole na stroji Consul," konstatoval Langer.

Podle mluvčího policejního prezidia Romana Skřepka sice dva milióny korun rozhodně nestačí na celkovou rekonstrukci, ale změny prý určitě budou vidět i tak. "V novějších objektech by tato částka měla pokrýt modernizaci vstupních prostor tak, aby byla služebna vybavena recepcí a dvěma oddělenými vchody," uvedl Skřepek. Podle nového trendu by se totiž neměli na chodbě potkávat podezřelí s oběťmi trestných činů.

Konkrétní náklady na každou služebnu však budou záviset na mnoha okolnostech, někde mohou stačit jen desítky tisíc, jinde si práce vyžádají několik miliónů. Alespoň základní rekonstrukci by si podle policejního prezidia vyžadovaly takřka všechny služebny, které policie má. "Zmodernizovaných je jich totiž zatím jen zhruba 20, tedy nepatrný zlomek z celkového počtu," řekl Skřepek s tím, že dohromady je po celé republice téměř 1000 služeben.

Všechny by měly být podle nového ministra rekonstruovány do konce příštího roku. Peníze chce Langer získat dalším prodejem majetku, který už resort vnitra nepotřebuje. "Počítáme ale i s dotacemi z evropských fondů," doplnil Langer.

V Bystrci jdou podlahy do kopce

Mnoho služeben po celé republice je ale v takovém stavu, že se náklady na jejich rekonstrukci vyšplhají na desítky miliónů. To se týká i obvodního oddělení policie v brněnské čtvrti Bystrc. Pokud si místní šéf Stanislav Bařina chce např. odskočit, musí vyvinout značnou sílu, aby šéfovskou židli na kolečkách vytlačil do kopečka dost daleko od stolu. Jakmile vstane, židle rychle zajede zpět na své místo. Podlahy jsou totiž prohnuté.

"Dvacet let tu někteří slouží a celou tu dobu slyší, že už se bude opravovat, nebo se bude stavět nová služebna na zelené louce. Snad se už v příštím roce opravdu dočkáme," doufá zástupce vedoucího, poručík Pavel Riesner a ukazuje místnosti bývalého místního národního výboru, ve kterých se teď tísní pětatřicet policistů.

Všem dohromady tu slouží jeden záchod a jedna sprcha, kuchyňka vznikla přepažením chodbičky v přízemí, která se změnila v improvizovanou čekárnu pro strany. Pokud prší, postaví tu služba několik kbelíků, protože sem zatéká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám