Hlavní obsah

Topolánková chce zrušit Senát

Právo, Jitka Götzová

Rozpaky mezi senátory vzbudilo vyjádření manželky premiéra a kandidátky do horní parlamentní komory Pavly Topolánkové, že pokud by došlo na hlasování v Senátu o jeho zrušení, byla by pro.

Článek

Pikantní je, že paní Pavla pracovala léta jako asistentka senátora - svého manžela, předsedy ODS. Navíc jejím rivalem v Ostravě je senátor ODS Milan Balabán, jehož podporuje Mirek Topolánek.

Kandiduje jako nezávislá za Politiku 21 europoslankyně Jany Bobošíkové, ale podle svých slov není vázána žádnou stranickou disciplínou ani programem. "Jediný bod, který je zavazující, je zrušení Senátu," uvedla pro sobotní Magazín Práva.

"Podlehla programu politické strany Jany Bobošíkové, ale v každém případě to považuji za určitý zkrat. Jestliže toto má jako hlavní program, tak si myslím, že si ani nezaslouží, aby do těch voleb vstupovala," řekl v neděli Právu předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Navíc se podle něj dá spekulovat o tom, že Bobošíkové jde pouze o zviditelnění svého jména před dalšími volbami do Evropského parlamentu, když ani nepřispívá na kampaň Topolánkové.

Místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) připomněl, že Topolánková by nebyla první, která jde do voleb za stranu, která chce zrušit Senát. "Byl to komunistický senátor Jaroslav Doubrava, který to po jednom volebním období vzdal a nebyl zvolen. Jde zřejmě v jeho stopách," řekl Pithart.

Šprajc a osten

Topolánkové se Pithart diví. "Cítím ten osobní osten, že zrovna její muž udělal - a to myslím v dobrém - politickou kariéru v Senátu. A když ona kandiduje proti kandidátovi ODS, tak v tom vidím trochu takový šprajc," dodal.

Za trochu pokrytecké to vnímá i senátor Milan Štěch (ČSSD), protože už v minulosti mohla spolu s manželem vyvíjet řadu let tlak na zrušení horní komory. "Vůbec se mi zdá, že je dost velké divadlo kolem rodiny Topolánka a jsem z toho znechucen. Slušné rodiny problémy neventilují, ale řeší je. Je to komedie, až komediantské chování," řekl Právu s tím, je sám je v podstatě konzervativní člověk.

I lidovec Jiří Stodůlka připomněl, že úvah o zrušení Senátu bylo hodně, ale nikdy nic legislativně předloženo nebylo. "Je to zajímavý pohled na Senát po osmi letech, co dělala asistentku svému manželovi," uvedl k Topolánkové.

Předsedkyně Klubu otevřené demokracie Soňa Paukrtová úsilí zrušit Senát bere už s rezervou. Že by ale pro to zvedla ruku i manželka premiéra, jí připadá opravdu zvláštní. ODS má totiž v této komoře nejsilnější zastoupení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám