Hlavní obsah

Soc. dem. se chystá grilovat Topolánka

Právo, kij, trj
PRAHA

Kauza předsedy vlády a ODS Mirka Topolánka kolem dluhu firmy VAE se přenese do Sněmovny. Poslanci opoziční soc. dem. včetně Jiřího Paroubka chtějí premiéra podusit prostřednictvím písemných interpelací.

Článek

Dotazy s otázkami na nejasnosti v případu VAE podají nejpozději počátkem příštího týdne. Svou interpelaci si připravil i šéf soc. dem. poslanců Michal Hašek, když parafrázoval loňské vystoupení exposlance ODS Miroslava Beneše proti Stanislavu Grossovi v jeho bytové kauze.

Hašek Topolánka požádá, aby seznámil veřejnost mj. s auditem svých zdrojů a vysvětlil zástavu akcií VAE.

"Byl jste, pane premiére, věrozvěstem nové, křišťálově čisté politiky, dnes před českou veřejností působíte poněkud rozpačitě,” citoval z ohlášené interpelace Hašek.

Podle něj má Topolánek odpovědět ještě před hlasováním o důvěře vládě, které se chystá na 4. říjen, i když lhůta na odpověď činí 30 dnů. Poslanci pak o odpovědi přednesené na plénu Sněmovny hlasují.

Paroubek zdůraznil, že Topolánek získal peníze, které později použil na koupi svého pražského bytu, jen díky blahovůli společnosti Eltodo. "Je zřejmé, že tady vzniká kromě určitého problému, který se bude posuzovat jistě na úrovni orgánů činných v trestním řízení, také problém etický. Pan Topolánek se s ním zatím nedokázal vypořádat,” řekl Paroubek.

"Účty už policie zná ze sledování"

Topolánek na iniciativu ČSSD odpověděl protiúderem během páteční návštěvy své rodné Ostravy. "Nereaguji na pana Paroubka. Jenom dodám, že mé příjmy byly dostatečně zkontrolovány neoprávněným sledováním mých účtů. Zeptejte se lidí, kteří mi neoprávněně účty sledovali. Já žádné jiné peníze nemám,” reagoval Topolánek v narážce na odposlech a kontroly účtů policií v předloňské kauze Kořistka.

Místopředseda vlády a ODS Petr Nečas označil soc. dem. kritiku kvůli VAE

za vytloukání politického kapitálu v předvolební době, "v situaci, kdy pan předseda naprosto zřetelně řekl, odkud ty peníze byly".

Podle Nečase se ukazuje, že "takzvané policejní vyšetřování” bylo politicky motivované, protože stačilo jedno ověření na registru cenných papírů, aby se zjistilo, že cenné papíry VAE, které nakonec Topolánek za 2,5 miliónu prodal a použil na koupi bytu, byly odblokovány prodejem. "Je to snaha cestou kriminalizace z toho vyvařit nějaký politický kapitál,” míní Nečas.

K přirovnání s bytovou kauzou Grosse uvedl, že jde o zásadní rozdíl, protože Topolánek - jak řekl - může doložit každou korunu svých příjmů, zatímco Gross je nedoložil dodnes.

Paroubek pro Právo odmítl, že by slovy o etickém problému premiéra oslabil svůj předchozí postoj, který shrnul do věty, že v kauze VAE šlo o flagrantní kriminální čin: "Já si myslím, že šlo. Řekl jsem, že to je můj názor, a na tom trvám. Je to skutečně věc policie a myslím si, že bude lepší, když bude vynášet soudy někdo jiný nežli já.”

Šéf ČSSD popřel, že by Lidový dům stál za billboardy s Topolánkovým portrétem a s nápisem Věrný manžel, moudrý vůdce. "Musím říci, že s tím soc. dem. nemá nic společného, ale docela bych rád poznal, což se mi asi nikdy nepodaří, autora toho vtipného oxymoronu, abychom ho mohli zaměstnat pro jinou kreativní činnost,” uvedl Paroubek.

Smažení čeká i Vondru a spol.

Soc. dem. poslanci se nebudou trefovat do Topolánka jen kvůli VAE. Podle Haška budou chtít znát vysvětlení jeho "personálních rošád” na ministerstvech. Další interpelace budou adresovány ministru zahraničí Alexandru Vondrovi kvůli americké protiraketové základně, spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) "ve věci současného stavu prověřování pravdivosti tzv. Kubiceho zprávy” a zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) kvůli jeho krokům po převzetí úřadu.

Vondru interpeluje šéf zahraničního výboru Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a mj. se ho zeptat, zda si je vědom, že se NATO zavázalo nezřizovat v Česku žádné základny. Jiná z otázek na Vondru má připomenout jeho někdejší argumentaci o zbraních hromadného ničení v Iráku. "Ptal jsem se ho, jestli v kontextu jeho tehdejšího vystupování, není jeho nynější vystupování nevěrohodné,” řekl Právu Hamáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám