Hlavní obsah

Zeman prý s Tlustým mluvil o rozpočtu jen soukromě

Právo, Petr Janiš
PRAHA

Porada ministra financí Vlastimila Tlustého (ODS) s expremiérem Milošem Zemanem o rozpočtu a o expertech na veřejné finance sociální demokraty v Lidovém domě nadzvedla. Šéf Jiří Paroubek se od ní distancoval a ve shodě se včerejším Zemanovým prohlášením ji označil za soukromou akci.

Článek

Grémium ČSSD současně zavrhlo Tlustého nápad na vznik týmu expertů, který by řešil otázky veřejných financí.

Zeman ve čtvrtek Právu řekl, že Tlustý za ním v pondělí přijel z vlastní iniciativy a šlo o soukromou návštěvu. "Bavili jsme se pouze a výlučně o státním rozpočtu, pan ministr Tlustý chtěl slyšet moje názory, a já jsem mu svoje názory řekl tak, jako je říkám komukoli jinému," uvedl Zeman. Podrobnosti sdělit nechtěl.

"Pan ministr se mě pouze zeptal, koho v soc. dem. pokládám za nejlepšího odborníka na veřejné finance, a já jsem mu sdělil, že podle mého názoru je to můj bývalý ministr financí Jiří Rusnok. To je vše," řekl k tomu Zeman.

Škromach si nechává otevřená zadní vrátka

Šéf ČSSD Jiří Paroubek podle svých slov o věci hovořil se Zemanem ve středu večer a dospěl k názoru, že jde o soukromou iniciativu. "Miloš Zeman je soukromá osoba a může se scházet, s kým chce. Nemyslím, že to bude mít vliv na rozhodování politického vedení soc. dem.," podotkl Paroubek.

Potvrdil, že soc. dem. se v "nějaké komisi, kterou bude vytvářet pan Tlustý, jako strana prostě angažovat nebude". Činnost takového týmu by podle Paroubka byla "nutně politizována a stavěna proti zájmům soc. dem."

Exministr financí, místopředseda ČSSD i stínové vlády Bohuslav Sobotka konstatoval, že ODS vůbec soc. dem. ve věci rozpočtu nekontaktovala. "Cílem tzv. komise (týmu expertů) je zakrýt bezradnost ODS v rozpočtových otázkách a rozštěpit ČSSD. Bude to ovšem jen plácnutí do vody," sdělil Právu Sobotka.

Místopředseda ČSSD a stínové vlády, Zemanovi blízký Zdeněk Škromach však tak rezolutní nebyl. Pro Právo však uvedl, že by ustavení týmu mezistranických expertů k veřejným financím "nebylo nic proti ničemu". Rusnok, který už Právu řekl, že nemá od ČSSD mandát, by v týmu podle šéfa soc. dem. asi zastupoval ING Penzijní fond. Rusnok Tlustého nabídku přijal.

Od nápadu zúčastnit se práce týmu u Tlustého se distancoval šéf národohospodářské komise ČSSD Jaroslav Ungermann. Ten podle prohlášení grémia ČSSD Paroubka ujistil, že se práce v žádné takové pracovní skupině účastnit nebude.

Vyzvali Topolánka i Tlustého k demisi

Vedení soc. dem. včera navíc zostřilo svůj postoj vůči krokům šéfa financí. "Všechny kroky Topolánkovy vlády a ministra financí Tlustého v rozpočtové oblasti vykazují znaky chaotického přístupu, bezradnosti, neznalosti základních faktů a mechanismů řízení státního rozpočtu a zcela postrádají jakoukoli koncepční představu," shrnulo grémium soc. dem.

V důsledku toho Lidový dům vyzval Tlustého i premiéra Mirka Topolánka k demisi. "Pokud premiér a ministr financí postrádají schopnosti a recepty na zvládnutí zcela standardního úkolu přípravy státního rozpočtu na rok 2007, měli by včas rezignovat na své funkce a nepoškozovat dále ČR a její ekonomiku," stojí ve stanovisku grémia ČSSD.

Reklama

Související články

Tlustý žádá Zemana o podporu rozpočtu

Ministr financí Vlastimil Tlustý se krátce poté, co v pondělí zveřejnil výsledky auditu rozpočtu na příští rok, sešel s bývalým premiérem Milošem Zemanem.

Výběr článků

Načítám